Как да обогатим бедните почви?

Как да обогатим бедните почви?


Сподели

Повечето градинари и любители на красивите цветя и домашни зеленчуци са се сблъсквали с тежката, глинеста почва, която лепне на дъжд, а след това, когато слънцето пекне, се сбива като камък…

Тежката глинеста почва се отцежда бавно и остава прогизнала с вода дълго след като дъждовете са спрели! След това пък, когато водата така или иначе се отцеди, глинестата почва се втвърдява и образува кора, която растенията много трудно могат да пробият! Това е проблем, особено пролетта, когато често вали.

Добрата новина е, че обикновено глинестите почви са по-богати на хранителни вещества от песъчливите и ронливи почви. Също така, свойството на глинестите почви да задържат вода, може да се използва като предимство, а не като недостатък.

Ето няколко съвета как да облагородите глинестите почви, така че да станат по-лесни за обработка и отглеждане на любимите ни растения:

Полезни материали:

Проверете киселиността на почвата!

Глинестите почви са богати на хранителни вещества, но ако почвата е кисела или прекалено алкална, хранителните вещества трудно ще се усвояват от растенията. За повечето градинари, pH между 6.3 и 6.8 е идеално. Съществуват много добавки, с които можете да коригирате киселиността на почвата.

Добавете органична материя

Добавянето на органична материя подобрява дренажа и олекотява тежките почви. Съществуват почвени миксове, които освен подобрение в дренажа и структурата, предлагат и подсилване на хранителните способности на глинестите почви. Те внасят допълнителни хранителни вещества за почвените микроорганизми, които на свой ред също подобряват почвите. Преди пролетното засаждане на различни растения, добавете почвоподобрител, оборска тор или друг, богат на хранителни вещества, тор. Нов слой от 5-7 см ще обогати почвата ви и ще я зареди с нови сили да изхрани растенията! По време на градинарския сезон (пролет-лято-есен) периодично добавяйте органична материя, за да поддържате доброто ниво на хранителни елементи. Почвените микроорганизми постоянно се захранват от почвата и имат нужда от тази храна!

Оформете вдигнати лехи

Заради лошите дренажни свойства на глинестите почви, обмислете възможността да оформите повдигнати лехи, които лесно ще се оттичат и няма да имат проблем с почвената структура. За оформянето на лехите можете да използвате торф, компост почвен микс или друго. Оформете лехите с помощта на дървени трупи, тухли, камъни или друго. Съобразете размера на лехите, така че да си осигурите достъп и до най-вътрешните участъци.

Покрийте градинските лехи с органичен мулч през зимата.

Поройните дъждове и тежките снегове допринасят за сбиването на глинестите почви и покриването на лехите с органична материя ще ги предпази от това. Използвайте слама, дървени стърготини или готов мулч, който можете да закупите от градинските центрове. Мулчирането ще предпази почвата от сбиване и ще намали ерозията. Допълнително, мулчирането спира развитието на плевели!

Засейте покривна култура между сезоните на отглеждане на растения

Покривните култури са жив почвоподобрител! И различните покривни култури доставят нужните елементи на различните почви. В по-студените региони, житните култури са за предпочитане. В по-топъл климат, детелините и бобовите насаждения са по-добър избор. Два месеца преди началото на градинарския сезон, засейте покривна култура за предварително подхранване на почвата.

Допълнителни съвети

Подобряването на почвата отнема време, така че не очаквайте мигновени резултати. По-горе описаните методи са стъпки към богата, структурна и хранителна почва, които лека-полека ще обогатят почвата ви и само след няколко години, ще разполагате със завидна основа, на която на отгледате богата реколта!

Добавяйте почвоподобрител, органична материя и мулч по всяко време и предвидете 2-3 седмици за усвояване, ако добавяте покривна култура, слама или органични отпадъци.

Хранете почвата, за да ви храни и тя!

 

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника