Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Има значение по какъв път ще вървим!

Има значение по какъв път ще вървим!


Сподели

Има пътеки, които ни карат да тръгнем по тях. Има и такива, които ни карат специално да планираме пътя си така, че да минем по тях…В чест на тези вторите, днес сме подбрали най-достойните увивни растения, които им отиват, и заради които още по-често ще се връщаме.

Има много начини да опитомите увивно растение – големите градински перголи създават усещане за пътешествие в тайна градина, а малките перголи могат да осигурят чудна сянка за лятна отмора! Ако искате да оформите „зелен навес“, можете да направите подпорна рамка, която да опаковате в благоуханни цветове и зелена свежест.

Ето кои са най-издръжливите и подходящи увивни растения:

ОРЛОВИ НОКТИ (Лоницера)

Ароматен храст с бърз растеж и красиво увиващи се разклонения. Привлича насекомите с ароматните си цветове и допринася за естественото био разнообразие.

Много добре покрива масивни огради.

 

 

 

 

 

 

ПАСИФЛОРА

Медоносните цветове на Пасифлората са забележителни и изглеждат доста екзотично! Много обича влажна и добре отцедлива почва и расте еднакво добре на слънчеви и полу-сенчести места.

 

 

 

 

 

 

 

 ЖАСМИН

Ако сте фенове на целогодишната зеленина и изтънчените аромати, жасминът е точно за вас! Вирее добре на слънчево и безветрено място и цъфти през лятото в богати цветни гроздове.

 

 

 

 

 

 

 

ЛОЗА

Лозите плододават от средата на лятото до средата на есента и в зависимост от това дали искате сладко да похапвате плодчета или да се наслаждавате на изобилие от есенни багри, изберете между плодна или дива лоза. Втората се отглежда за декорация и плодовете й не са ядливи.

 

 

 

 

 

 

КЛЕМАТИС

Ако попаднете на качествени дръвчета, можете да постигнете почти целогодишен цъфтеж! Сред различните видове клематис има цъфтящи през пролетта, с летен цъфтеж и вечно зелени видове, които ще оцветяват гледката ви през зимата.

 

 

 

 

 

 

УВИВНА РОЗА

Ако рустика е вашият стил, значи не можете да си позволите да нямате преливащи от цветове катерещи рози! Тук можете да прочетете повече за отглеждане на градински рози.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСТЕРИЯ

Ако сте виждали Вистерия на живо, със сигурност я помните. Ароматните й цветове са толкова впечатляващи, че я искате СЕГА и ВЕДНАГА! Цъфти в лилави, бели или бледорозови цветове през пролетта (май-юни).

 

 

 

 

 

 

 

 ТЕКОМА

Ако харесвате загадъчната източна екзотика, Текомата ще ви очарова. През лятото и есента изобилства от приказни цветни тромпетчета във всички нюанси на оранжево и червено. Предпочита влажна и добре отцедлива почва и расте еднакво добре на слънчеви и полу-сенчести места.

 

 

 

 

 

 

 

И накрая, докато въображението препуска по каскадните цветове над главата ви, не забравяйте да украсите и основите на перголата. Всички ниски храстовидни растения биха ви свършили работа – многогодишни или едногодишни.