Превърнете почвата в злато

Превърнете почвата в злато


Сподели

Почвата е основа на всяка добра реколта и правилната й подготовка определя колко здрави и плодородни ще са растенията, засадени в нея.

В природата, почвата се формира следствие много фактори, но в саксията качеството й  зависи само от нас! За да знаем как да подготвим почвата, първо трябва да знаем какво искаме от нея. Основните функции на почвата в саксиите са:

  • Да служи като здрава основа за захващане на корените.
  • Да съдържа и отдава вода и кислород за растенията.
  • Да съдържа и дава достъп до хранителни вещества.

За да изпълнява функциите си, добрата почва е балансирана на структура, за да крепи растенията и все пак да осигурява циркулация на въздух и вода, влагозадържащи частици, за да попиват и отдават водата към корените постепенно и непрекъснато, и органична материя - богата на хранителни елементи, така необходими на растенията.

Представете си почвата в саксията като лазаня, съставена от различни слоеве, всеки със своето предназначение в екосистемата на балкон градината:

Слой 1: Мулч за дренаж

Може да се ползват дребни камъчета, клонки, слама или друга смес от едри частици, а може да се ползва и специално предназначен мулч за целта. Аз ползвам 100% органичен дървесен мулч, няколко шепи дребни камъчета или събирани през годината парченца счупени глинени саксии.

Комбинацията от органични и инертни частици осигурява добра структура и достатъчно място за отцеждане на излишната вода и безпрепятствен растеж на корените.

Слой 2: Компост от органична материя

Това е най-ценният слой почва, който е наситен с хранителни вещества и минерали. Органичната материя има свойството да привлича и задържа ценните елементи за растенията и не позволява отмиването им при поливане. Допълнително, органичната материя е изградена от хиляди миниатюрни камери и каналчета между тях като така въздухът и водата лесно циркулират и балансирано насищат пространството.

Слой 3: Фина почва за разсад

Този слой задължително трябва да е чист от едри частици, за да не се възпрепятства покълването и правилното развитие на нежните кълнове. На това ниво, подхранване не е нужно, тъй като семената съдържат всичко необходимо, за да изхранят кълна си и наличието на допълнителни торове би прогорило нежната му структура.

Добавям перлит и зеолит за допълнително задържане на вода като така се застраховам от това почвата в саксията на балкона да изсъхне твърде бързо.

Освен водозадържащата си функция, зеолитът действа и като биостимулант и изолатор на почвата от резки температурни промени.

Перлитът подобрява циркулацията на въздуха и отцеждането на излишната вода.

Слой 4: Мулч (през лятото)

През топлите месеци добавям и слой мулч около корените на растенията в саксиите. Мулчът подтиска развитието на плевели, понижава изпарението на водата от почвата и пази корените от прегряване.

Ето и рецептата как да превърнете почвата в злато:

25% Мулч за дренаж
40% Компост
30% Фина почва
 5% Мулч

*На фигура 1 се вижда поредността и пропорцията на различните слоеве.

Добре подготвената почва е добра основа за всяка реколта. Златната почва се грижи сама за всички фини настройки на екосистемата, която расте на балкона ви (фигура 2).

За вас ще остане само поливането и радостта от богатата реколта!

 

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника