ГРАДИНСКИ ЦВЕТЯ ОТ СЕМЕНА

ГРАДИНСКИ ЦВЕТЯ ОТ СЕМЕНА


Сподели

Градинските цветя са едногодишни растения, които растат бързо и много скоро ще ви дарят с прекрасни цветове и аромати! Отгледани от семена на двора или в градинката пред блока, те ще за по-здрави, по-изобилни и дълготрайни.

Планирайте разполагането на цветята.

Каквото и да изберете да отгледате, помислете предварително как искате да изглежда като порасне – ясно разграфени геометрични фигури, вертикални комбинации, стени от увивни цветяили лежерни цветни петна из градината. Подредете растенията по височина, като най-ниските разположите най-отпред, за да ги виждате когато всичко се разлисти и порасне.

Засейте правилно цветята.

  • С помощта на лопатка разкопайте почвата на 3-4 см дълбочина.
  • Добавете торфена смес, която ще подхрани и осигури добър дренаж на младите растения.
  • „Посолете“ равномерно семената и покрийте с 1-2 см почва.
  • Затъпчете за добър контакт между семената и почвата.
  • Полейте на слаба струя. Поливайте редовно и по малко, без да заблатявате!
  • Когато цветята поникнат и, ако са твърде на гъсто, ги разредете до 10-15 см между растенията.

Запазете цветята до късна есен - 15 мин на ден са достатъчни за перфектни резултати!

  • Поливайте и подхранвайте редовно летните цветя, за да запазят свежия си вид и да цъфтят по-продължително. Можете да редувате тор за цъфтящи растения с тор за зелени растения – така ще растат нови цветоноси и ще се изхранват по-едри цветове.
  • Премахвайте редовно прецъфтелите цветове, за да подпомогнете образуването на нови цветни пъпки.
  • Редовно премахвайте бурени и плевели, за да не пречат на цветята да растат здрави и красиви.

Ето няколко идеи какво можете да засеете сега:

Астра - Позната е също и като  „Богородичка” и е едно от най-разпространените растения за отрязан цвят, за отглеждане в цветни лехи и сандъчета.Поливането при астрата трябва да е обилно, но така че да не подгизва почвата. През лятото обаче е нужно пръстта да бъде винаги влажна. Подрязвайте често старите растения, за да пораснат нови клонки. Предпочитат слънчеви места с умерена влажност и защитени от вятър.

Лупинус - Достига височина до 2 м. Много популярно градинско цвете със създадени безброй хибриди.Непретенциозно растение, което издържа рязки застудявания, но трябва да е далеч от течение.

Кобея - Едногодишно увивно растение, достигащо височина до 300 см, подходящо за слънчеви места. Цъфти през цялото лято. Семената им са зимоустойчиви и се самозасяват. Растенията нарастват бързо, имат тънки стебла, които могат да се поддържат с нежни подпори, дори с канап или подобни на него материали. С тези растения може да се формират т.нар. зелени завеси.

Космос - Космосът е лесно и непретенциозно цвете, което краси дворовете до късна есен! Цъфти в бели, розови или лилави цветове и формира храстовидна зелена маса от нежни листа.

Циния - Цинията е грациозно  лятно цвете с изключително богатство на форми и багри. Цинията изисква слънчево, защитено от вятъра и много топло място. Развива здрави, разклоняващи се стъбла, достигащи до 60-80 см. Цветният килим от цинии е свеж до падането на сланите.

Латинка  - Латинката е красиво едногодишно цвете със стелещо се по земята стебло и краси градините и балконите от лято до слана. Засяването на Латинката става на постоянното място на растението, защото кореновата система лесно се поврежда при пресаждане. След около две седмици те поникне, а след около месец и ще цъфне. Почвата трябва да се тори пестеливо. Полива се при нужда, но не се прекалява, защото цветето не търпи много влажна почва.

Декоративен слънчоглед – Много красиво растение, използвано за букети и нестандартни украси. Слънчогледите символизират топлина, обожание и дълголетие. Предпочитат влажни и добре подхранени почви. Слънчогледът не понася пресаждане, затова семената се засяват направо на желаното място.

Розмарин – Розмаринът е вечнозелен храст със силно разклонено стъбло, високо до 2 м, с изправени или приповдигнати клонки. Цъфти през май, а семената узряват през юли-август. Розмаринът е светлолюбива култура, силно сухоустойчива.

Лавандула – Малък храст с красиви съцветия обагрени в различни нюанси на виолетовото. Многогодишно тревисто растение достигащо височина до 40 см. Размножава се чрез семена, които покълват за период от 3 до 6 седмици при температура 10-15°С. Предпочита слънчеви места, но може да вирее и на полусянка. Почвата трябва да е лека и с добър дренаж. Лавандуловият цвят гони комарите.

Невен - Красиво едногодишно растение, подходящо за сандъчета, саксии и за отглеждане в градината. Не изисква много грижи. Цъфти от април до късна есен. Невените се славят със своята непретенциозност и лесно отглеждане. Семената се засяват направо в градината или в сандъчетата. Те са едри и не се нуждаят от друго, освен от хранителна почва и достатъчно влага и топлина, за да поникнат. Полива се умерено. Почиства се от изсъхналите цветове, за да се окуражи цъфтежа.

 

Свързани продукти

Декоративен слънчоглед
Код: 20145
Цена: 1.59 лв.
Кобея
Код: 20110
Цена: 1.59 лв.
Космос, лилав
Код: 20155
Цена: 1.59 лв.
Латинка
Код: 20151
Цена: 1.59 лв.
Латинка пълзяща смес
Код: v404
Цена: 2.99 лв.
Лупина многогодишна  смес
Код: v366
Цена: 3.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника