Бамбуковата орхидея

Бамбуковата орхидея


Сподели

Ако някога сте виждали бамбукова орхидея, то вероятно все още сте запленени от красотата на това цвете. А онези, които са се впуснали в приключението да отглеждат бамбукова орхидея, сигурно вече са разбрали за нейните изисквания и капризи.

Бамбуковата орхидея принадлежащи към рода Dendrobium, който вирее най-добре в тропическия климат с висока влажност. Разбира се, този вид орхидеи вече са се адаптирали добре и към други местообитания и можете да ги отглеждате много успешно в дома или на балкона си.

Кое е най-доброто място, на което можем да отглеждаме бамбуковата орхидея?

Това растение ще се чувства най-добре на светло място, но не и под пряка слънчева светлина, за да цъфти спокойно. През топлите месеци, се старайте да осигурите поне 15 градуса на орхидеята, а през студените – най-малко 10 градуса. Достатъчната влажност и достъп до свеж въздух са също от голямо значение за бамбуковата орхидея.

Поливане и подхранване на растението

От март до юни поливайте пестеливо бамбуковата орхидея, докато тя започне да показва признаци на нов растеж. След това преминете към поливане веднъж седмично и подхранване с тор за орхидеи на всеки две седмици до септември. От ноември до февруари бамбуковата орхидея ще заспи. Не я поливайте и наторявайте, докато не започне да цъфти.

Цъфтежът на бамбуковата орхидея е обичайно в края на зимата и началото на пролетта. Тогава малки цветя ще се появят в горната част на растението и ще ви радват около 3 месеца.

Поливането през този период е най-добре да извършвате сутрин с малки количества вода, като не пропускайте да напръскате и листата на орхидеята.

Пресаждане на бамбуковата орхидея

Този вид орхидеи не надрастват саксиите си, корените им обичат тесните пространства, но трябва да подновявате почвата им веднъж на всеки две или три години. Най-добре е това да се прави през пролетта.

Извадете цветето от саксията му, отстранете внимателно старата почва от корените, като изрежете и почистите всички стари и изгнили корени. Поставете растението обратно в саксията му, която е добре да бъде с не по-голям диаметър от 12-15 см, като също толкова внимателно добавите нова почва около корените на орхидеята. За да помогнете на растението да се обнови, поливайте го пестеливо, но му давайте достатъчно вода, за да овлажните почвата му, в продължение на шест седмици, докато то напълно закрепи корените си в новата почва.Точно както фаленопсиса и някои орхидеи от вида цимбидиум, бамбуковата орхидея, е от вида растения епифити, които разчитат на въздушните си корени. В природата тези корени са изложени на естествената светлина, а не са скрити в почвата. Повечето саксии блокират светлината, затова при отглеждането на бамбуковата орхидея е най-добре да използвате прозрачни пластмасови саксии със специални дренажни отвори.

Капризите на цветето

Светлина

Както отбелязахме, бамбуковата орхидея има огромна нужда от светлина, но не бива да бъде подложена под изгарящите слънчеви лъчи за дълго време. Когато отглеждате този вид орхидея в дома си, най-добре е да я поставите на перваза на прозорец с изложение изток или запад, така че да улавя слънчевите лъчи за по няколко часа през деня.

Влага

Растението обича влагата, но не и застоялата вода в саксията. Затова е нужно да поливате бамбуковата орхидея по малко, доставяйки достатъчно вода до корените, но не и да я наводнявате. Поливайте сутрин, за да може през деня да дадете възможност на растението да изсъхне преди настъпването на нощта.

Вредители и болести

Бамбуковата орхидея може да бъде засегната от различни видове болести и вредители. Но най-често срещаният проблем е пожълтяването на листата, което е причинено от прекомерно излагане на слънчева светлина. Този проблем е ключов за бамбуковите орхидеи, тъй като той отваря вратите за появата на гъбички и други болести по растението. Както всяко цвете, така и бамбуковата орхидея изисква внимание и грижи. Но ще се убедите, че те със сигурност си заслужават, когато видите първите прекрасни цветчета на вашето цвете.  Орхидеите са сред най-атрактивните растения, които могат да красят дома ви и да ви радват дълго време.

 

Свързани продукти

Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв.
Торфена смес за орхидеи 5 л
Код: 9305
Цена: 8.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника