6 проблема при отглеждане на подправки...

6 проблема при отглеждане на подправки...


Сподели

Здравейте, аз съм Боряна от Ботаника и в днешното видео ще говорим за отглеждане на подправки вкъщи.

Много пъти сме говорили за отглеждане на различни растения от семена, затова днес няма да говорим за засяването им, а за някои трудности, които можете да срещнете докато ги отглеждате.

В Botanika.bg можете да намерите много статии и видео инструкции как да засеете семена от любимите ви подправки, ако сте начинаещи градинари или още не сте отглеждали подправки.

Много често ни търсят за градинарски съвети и в това видео ще се опитам да ви дам някои съвети, които да ви помогнат да отглеждате целогодишно супер свежи и вкусни подправки в саксия.

Веднага се сещам за най-съществените условия, които трябва да се спазват когато отглеждаме растения вкъщи:

  • Светлина
  • Вода
  • Дренаж и почва
  • Температура
  • Подхранване
  • Вредители

На практика, тези условия са валидни за всяко едно растение, но аз ще се фокусирам върху подправки в саксия, защото в момента е зима и на всички ни се иска да имаме нещо свежо и ароматно вкъщи, което да ни напомня за топлите месеци. А когато дойде пролетта и с нея и хубавото време, ще изнесем всички саксии балкона, защото истината е, че растенията са най-щастливи навън!

И така, да започнем със СВЕТЛИНАТА. Това като че ли е най-важното условие, което, ако успеете да осигурите, ще имате успех с растенията. Ако светлината не е достатъчна, шансовете не са на ваша страна.

Повечето подправки обичат добре осветени места с поне 6-7 часа светлина. Зимата това е проблем, защото дните са по-къси, а светлината не е силна. Ако имате южен или югоизточен прозорец, значи притежавате най-доброто изложение за отглеждане на саксийни подправки, но ако светлината в дома ви идва от северен или източен прозорец, трябва да осигурите допълнителна светлина на подправките. А и аз лично, предполагам и вие, искам да отглеждам подправки в кухнята. Там, където ще мога да ги използвам. За да растат здрави и да изглеждат и ухаят добре, трябва да им осигурим допълнително осветление. На пазара има най-различни градинарски лампи, но и насочена нощна лампа с LED крушка от 12W и спектър около 4000К-5000К също ще ви свърши работа.

Другото, което трябва да знаем, особено ако светлината не пада директно върху растението, а го осветява странично, като светлината от прозореца, е да въртим саксията поне веднъж седмично. Така, растенията няма да се деформират в търсене на светлина.

Повечето подправки, като босилек, копър, розмарин, мента и др. растат добре с 6 часа дневна светлина, но има и такива, които живеят и с по-малко светлина, например – магданоз, див лук, кориандър. Така че, разположете подправките спрямо мястото, с което разполагате, и нуждата им от светлина.

Второто много важно условие за добро развитие на растенията е ВОДАТА.

Нещата стават още по-сложни, тъй като няма фиксирано правило за поливане. Иска ми се да мога да ви кажа „поливайте с толкова вода, през толкова време“, но това не е възможно, тъй като вашият климат не е задължително да е подобен на моя климат. В зависимост от това колко е топло/студено, влажно или сухо, топло или хладно, растенията дишат и изпаряват вода в различна степен и нуждите им от поливане са различни. Най-лесният и бърз ориентир за това дали едно растение е за поливане, е да притиснете пръста си към почвата.

Ако по пръста ви остане почва, още не е време да полеете. Ако обаче, по пръста ви не остане почва, време е да полеете. Също така, по-обилните поливки през няколко дни са за предпочитане пред честото, но слабо поливане. Когато осигурите достатъчно вода, която да стигне до дъното на саксията, вие стимулирате растението да развива дълбоки корени, докато честите и леки поливки само мокрят горния слой почва и карат растенията да развиват плитки, повърхностни корени.

Ще минат няколко седмици, през които ще правите пръстов тест и ще наблюдавате подправките си, но след това ще ги опознаете и ще знаете кое растение от какво се нуждае.

Много растения са в покой през зимата, заради малкото светлина и по-късия ден, и изискват по-рядко поливане. Следете от колко вода имат нужда подправките ви и внимавайте да не ги преполеете. Всички растения имат нужда от равни части въздух и вода, така че преполиването може да убие растението. Ако листата започнат да пожълтяват, това почти сигурно е знак за прекомерно поливане.

Третото условие за успех е ДОБЪР ДРЕНАЖ и КАЧЕСТВЕНА ПОЧВА. Двете неща са взаимно свързани, затова ги слагам в една група. Подправките са изключително чувствителни към заблатена почва, затова винаги ги засаждайте в саксия с дренажен отвор

Допълнително, можете да сложите дребни камъчета на дъното на паничката, така че да подобрите движението на въздухаоколо корените и отцеждането на излишната вода.

Редовното проветряване на помещението също спомага за подобряване на въздушната циркулация като профилактика срещу развитие бактериални инфекции.

Също, използването на качествена почва е задължително! Не засаждайте саксийни растения в градинска почва, защото в нея има безброй микроорганизми, които, извадени от почвата и поставени в саксия, ще навредят на растенията.

Градинската почва е тежка и бързо се сбива, така че ще нарани корените на растението и няма да му позволи да се развие. Използвайте почва, която е предназначена за саксии. Може да е компост, торопочвенасмеска или торфен субстрат. Всички те са стерилна, лека и хранителна среда, подходяща за саксийни растения.

Саксията също е от значение. Аз ползвам глинени саксии. Глината е порест материал и позволява на корените да дишат така, че дори и да сте преполяли растението, вероятността корените да загният е малка. По-скоро, водата ще се изпари през стените на саксията. Ако, все пак, ползвате пластмасови саксии, поливайте по-пестеливо, защото водата няма да се изпарява от саксиятатака лесно и корените могат да изгният при преполиване.

Четвъртото условие за здрави и красиви подправки в саксия е температурата. Подправките, като нас хората, виреят добре на стайна температура, 20-22 градуса през деня и 3-4 градуса по-хладно през нощта е добра среда за развитие. Проблемът идва с това, че обикновено държим саксиите близо до прозореца, а той изстива през зимата и се нагорещява през лятото. Подправки с нежни листа, като босилек, могат да умрат, ако листата им се допират до стъклото, затова дръжте саксиите на известно разстояние от прозорците.

Петата точка в листа ни е подхранването. На пазара има достатъчно голямо разнообразие от торове, но най-удобни за домашно ползване са течните торове. При подправките се целим в по-голяма листна маса, а не цвят, така че изберете или специализиран тор за подправки, или тор за листно-декоративни растения. Аз подхранвам моите подправки 1 път месечно като разтварям капачка концентриран тор във водата, с която ги поливам.

Последната точка от списъка ми е – вредителите. Подправките са нежни растения със свежи листа, а вредителите много обичат точно това!

Най-разпространеният вредител по домашните растения е листната въшка, която, за сметка на това, е лесна за премахване. Има най-различни начини за борба с листни въшки, като дори един студен душ под течаща струя вода може да елиминира проблема. Може да се наложи да повторите душа няколко пъти докато премахнете всички поколения въшки. Ако не успеете, можете да напръскате растението със сапунена или тютюнева вода.

Ако подправките ви са нападнати от други вредители, съветвам ви да снимате или да вземете заразено листо и да потърсите съвет в най-близкия градински център.

В обобщение, ако сте си отгледали/купили здраво растение, използвате качествена почва и му осигурите нормално количество вода и светлина, рискът от нападение от вредители е минимален.

И не забравяйте, че в крайна сметка, целта в отглеждането на подправки е да ги ядем, така че берете редовно реколта, за да стимулирате нов растеж и да поддържате компактна и богата листна маса.

Не отнемайте повече от 1/3 от листата наведнъж, за да може растението да продължи да усвоява светлина, да я превръща в енергия и да продължи да се развива добре.

Накрая, искам да споделя с вас наблюденията си върху някои успешно, и някои не дотам успешно, отгледани от мен подправки.

Ако вие имате успех в отглеждането на подправки, ще съм ви благодарна да го споделите с мен в коментар под видеото.

Най-важното условие при избор на живи подправки е да купувате дребни и компактни сортове. За подправките, които достигат 2-3 метра, нито саксията ще им стигне, нито мястото вкъщи.

Подправките, които съм отгледала най-лесно са: босилек, копър, мента, кориандър, див лук и мащерка. Кориандърът е студенолюбива подправка и заедно с магданоз и див лук понася и по-слабо осветени места.

Две подправки, с които аз не съм имала особен успех са: риган и салвия. И двете са топлолюбиви растения и са податливи на мана, ако няма добра циркулация на въздуха. Затова, те са много подходящи за отглеждане навън и при по-мек климат, като южното Черноморие. 

Лавандула и розмарин също изискват повече внимание, защото са с дребни и твърди семена, които трябва да презимуват преди да покълнат.

Това е всичко от мен за днес, надявам се да съм ви била полезна. Благодаря ви, че гледате видеата на Botanika.bg.

Довиждане и ще се видим в следващото видео!

Свързани продукти

Босилек обикновен
Код: v526
Цена: 3.69 лв.
Див Лук Bohemia
Код: v520
Цена: 3.69 лв.
Копър
Код: 202080
Цена: 1.59 лв.
Кориандър култивиран
Код: v514
Цена: 2.99 лв.
Магданоз Листен
Код: 1842
Цена: 1.49 лв.
Мащерка обикновена
Код: v535
Цена: 2.99 лв.
Мента
Код: v525
Цена: 3.69 лв.
Риган
Код: 20212
Цена: 1.59 лв.
Розмарин
Код: p525
Цена: 4.39 лв.
Марки представени в магазин Ботаника