По-малко хранителни отпадъци у дома

По-малко хранителни отпадъци у дома


Сподели

11 ценни и полезни съвета

Всички сме свидетели и участници в трупането на тонове отпадъци всеки ден. Затова всяка стъпка, колкото и малка да е тя, но направена в правилната посока – да намалим количеството на отпадъците, които произвеждаме, е важна и значима. Можете да си изберете няколко от съветите, които грижливо сме подбрали за вас и ще видите колко по-ползотворно ще използвате храната и колко по-малко от нея ще стигне до коша за боклук.

Направете си списък с всичко, което имате в хладилника

Може да е лист, който за залепите на хладилника или магнитна дъска, върху която да вписвате наличните си продукти. Добре е там да отбелязвате и кои храни са по-стари, за да ги използвате първи и да не ги забравите, за да не се наложи да ги изхвърлите накрая. Ако идеята със списъка не ви харесва много, можете и просто да си отделите един рафт в хладилника, на който да отделяте храните, които трябва да се използват в най-кратък срок.

Изгответе си седмично меню с любими храни

Много от нас всеки ден се чудят какво да приготвят (най-вече за вечеря). За да не изпадате в тази ситуация и да пазарувате храни, които по принцип не ядете във вашето семейство, направете седмично меню с няколко любими продукта, които могат да бъдат комбинирани по различен начин.

Започнете да компостирате у дома

Неизбежно е да нямате отпадъци от храна в домакинството. Но вместо да ги изхвърляте в коша за боклук, събирайте ги в домашния си компостер и ги превърнете в ценна храна за вашите растения. С домашния компостер няма нужда да имате много място в двора или в градината. Той е компактен, удобен и върши много полезна работа.

Прочетете още за домашното компостиране…

Дайте нов живот на стария хляб

Можем да ви дадем два ценни съвета за хляба, ако не сте от хората, които ядат много хляб и често трябва да изхвърлят този, който е мухлясал. Съхранявайте го в хладилника. Така много по-бавно се разваля. Ако хлябът е вече стар и по-твърд, така че не е особено вкусен за хапване, можете да си направите ароматни и хрупкави крутони на фурна от него, с любите си подправки, които да добавите към супа или салата.

Използвайте фризера

Много храни, включително и остатъци от сосове, могат да се замразят и да бъдат използвани следващия път, когато приготвяте нещо вкусно за хапване. Свежите подправки, лук, зелен боб, чушки са подходящи за съхранение във фризера.

Заредете се с набор от любимите си консервирани храни

Те винаги са от полза, когато приготвяте нещо набързо. Лютеница, доматен сос, соев сос, кисели краставички, туршия и т.н. И могат да бъдат чудесна гарнитура към основното ястие.

Не пазарувайте без списък или докато сте гладни

В този случай купувате много продукти, които впоследствие може и да е ползвате. Подвеждате се от промоции или ви се иска да купите всичко в момента, ако сте гладни по време на пазаруването.

Купувайте зеленчуци от местни производители

Или от пазара. Така ще имате винаги сезонни и свежи храни. Не подминавайте и опциите за производители, които доставят зеленчуци в кутия до дома ви. Както и идеалния вариант - сами да отглеждате зеленчуци в градината или на балкона си. Когато разполагате със свежа и вкусна храна, много по-малко вероятно е тя да не бъде оползотворена и да стигне до коша за боклук.

Отглеждайте си подправки у дома

Дори и да купувате винаги свежи подправки, те бързо увяхват и не можете да ги ползвате след няколко дни. Най-добрият вариант, за да бъдат ястията ви добре овкусени със свежи подправки, е да си отглеждате такива у дома. Те не заемат много място и ще се чувстват чудесно на някой слънчев прозорец в дома ви.

Използвайте продуктите, които имате, преди да пазарувате отново

Може и да имате непреодолимо желание да опитате някои нови рецепти, но го задръжте за малко, докато използвате хранителните продукти, с които вече разполагате. Не позволявайте те да се развалят и да стигнат до кофата за боклук.

Подгответе продуктите за консумация веднага след като ги купите

Ако обичате свежа зелена салата, целина, репички, пъпеш и т.н., подгответе ги за консумация веднага след пазар. Приготвени на порции и консумирани навреме, те няма да се развалят. Особено зелената салата, която толкова обичаме, може да измиете хубаво, да я потопите в студена вода и след като постои малко в нея, да я сложите в подходящи за целта найлонови торбички или в кутия в хладилника.

Убедени сме, че които и от тези съвети да последвате, значително ще намалите хранителните продукти, които изхвърляте в коша за боклук. И не подценявайте силата и значението на домашния компостер – най-верният приятел в превръщането на биоотпадъците в ценна и полезна храна за почвата.

Свързани продукти

City garden семена босилек микс
Код: 10421
Цена: 1.79 лв.
City garden семена риган
Код: 10425
Цена: 1.79 лв.
Garden chef семена магданоз къдрав БИО
Код: 30305
Цена: 1.79 лв. / 0.90 лв.
Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника