Отглеждане на зеленчуци в сухи условия

Отглеждане на зеленчуци в сухи условия


Сподели

През лятото плодовете и зеленчуците растат най-много, плододават обилно и цъфтят богато. Но какво става когато летните горещини попарят листата на растенията и сушата стегне земята?

Не се притеснявайте – въпреки че водата е основен фактор при отглеждането на зеленчуци, съществуват още много други начини да отгледате здрави и свежи зеленчуци по време на суша.

За по-богата и вкусна реколта, следвайте тези лесни съвети при отглеждане на зеленчуци в сухо време:

ОБОГАТЕТЕ ПОЧВАТА

Обогатяването на почвата в условия на суша е от съществено значение за успешното отглеждане на зеленчуци. Можете да добавите универсален субстрат за градински растения ЛАКТОФОЛ, който задържа влагата и подобрява структурата на почвата. 2-3 седмици по-късно, можете периодично да обогатявате с Универсален гранулиран тор ЛАКТОФОЛ за да продължите да набавяте необходимите на растенията елементи за растеж. След като се уверите, че почвата е добре подхранена и богата на разнообразни хранителни вещества, можете да положите слой мулч, който има влагозадържащи свойства и би могъл да намали до 50% нуждата от поливане. Допълнително, мулчът запазва по-ниска темпаратура на почвата и не позволява на подпочвената вода да се изпарява бързо в горещите дни.

ПЛАНИРАЙТЕ МЯСТОТО НА РАСТЕНИЯТА

Когато говорим за сух климат, е добре да се обмисли мястото на трайното разполагане на зеленчуците. В сухи условия, градинските сандъци, контейнери, саксии и други съдове биха задържали влагата по-дълго време, отколкото в отворени лехи, където водата бързо се отцежда в дълбочина и широчина.

Вместо да садите младите растения в редици, засадете ги шахматно или ромбовидно, за да осигурите максимално много сянка върху почвата от листната маса на развиващите се зеленчукови растения. Това ще понижи почвената температура и ще намали зпарението на ценната вода.

ПОДБЕРЕТЕ ПО-СУХОУСТОЙЧИВИ СОРТОВЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

ПЕСТЕТЕ ВОДАТА

Голяма част от водата, която попада върху листата при поливане отгоре, се изпарява преди да проникне в растенията и да изпълни функцията си. За да предотвратите загубата на ценен ресурс, ви съветваме да използвате система за капково напояване, която може да спести до 70% от водата за поливане, тъй като не позволява изпаряване, течове и неточно поливане заради вятър или други климатични особености.

Ако нищо от по-горе казаното не ви върши работа, тогава обмислете преместването на зеленчуковата градина у дома! Можете да подберете компактни сортове цветя и зеленчуци от серията CITY GARDEN на ЛАКТОФОЛ. Те са подходящи за отглеждане в саксии и контролирането на поливането и подхранването вече ще е лесно!

Марки представени в магазин Ботаника