ОТГЛЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА!

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА!


Сподели

Старите Български сортове са много ценни, защото се предават от поколение на поколение. Те дават реколта със същите качества посев след посев, сезон след сезон, поколение след поколение. Някои  сортове датират отпреди повече от 100 години!

Българските сортове семена са специално отгледани и пригодени за почвените и климатични условия на българските земи и затова те раждат много вкусни плодове!

На пазара се предлагат най-ралични български сортове домати – детерминантни, индетерминантни, храстовидни, чери…Детерминантните домати са нискостеблени сортове, които не изискват подпора при растежа си. Те се наричат още безколови. Детерминантните домати се отличават с къс вегетационен период. 

Индетерминантните домати пък са с неограничен растеж, достигат по-големи височини и се отглеждат на подпори. Стеблата им развиват странични разклонения, които по време на вегетация се отстраняват ръчно, така начереното колтучене. Те са познати като колови домати.

Изборът на сорт домати зависи от това с колко място разполагате и какво смятате да правите с готовата продукция.

За малки пространства ви препоръчваме детерминантни домати и чери сортове. Можете да използвате по-дълбоки контейнери или да пробвате да отгледате чери домат в саксия надолу с главата. Добър избор са домати Трапезица, Миляна и чери Мила.

•          Трапезица – един от любимите български домати за прясна консумация. Нискорастящ, безколов сорт, предназначен за средно ранно отглеждане на леха. Много родовит и устойчив на болести. Плодовете са едри, кръгли, гладки и непукливи.

Ако имате повече пространство в градината, спокойно можете да отглеждате индетерминантни сортове на предварително осигурени подпори. За прясна консумация сред фаворитите са Трапезица, Идеал, Сърцето на Албенга  и Розов гигант.

•          Идеал – един от любимците на народа! Доматът Идеал се отличава с превъзходни вкусови качества и се консумира главно в прясно състояние. Плодовете са с тегло до 180 гр. Сортът е средноранен и индетерминантен.

•          Сърцето на Албенга - Ранен сорт розов домат с едри, крушовидни и оребрени, изключително вкусни плодове. Въпреки, че този домат произхожда от гр. Албенга в Италия, сортът е пмного популярен в България и е одходящ както за прясна консумация, така и за консервиране. Високодобивен и индетерминантен сорт.

•          Розов гигант – Едроплоден средноранен колов сорт, много родовит, устойчив на фузариум и вертицилиум. Плодовете са кръгли, многокамерни, непукливи, твърди,издръжливи на транспорт и съхранение,сладки, с много добри вкусови качества. Подходящ сорт за прясна консумация и преработка.

Нашият избор за консервиране е:

•          Миляна - безколов средноранен сорт с отлични вкусови качества и добра съхраняемост на плодовете – едри, месести, плътни и кръгли. Добър сорт за консервиране – като пюре, на кубчета или цели домати.

 За нестандартна и вкусна украса ви препоръчваме чери домати сорт Мила.

•          Мила - Български сорт чери домати. Средноранен, индетерминантен и високодобивен сорт. Плодовете са наситено червени и цилиндрични. Чери доматите имат висока добивност и добра съхраняемост. Поради височината си, трябва да се отглеждат на подпора или във висяща саксия "надолу с главата". Плодовете са подходящи за салати, сандвичи или директна консумация от клонката.

За богата и вкусна реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата, добър дренаж и периодично подхранване с Лактофол гранулиран тор за домати

Подробни видео инструкции за това как да направите и отгледате здрав разсад можете да намерите на канала на Ботаника в You Tube.

Свързани продукти

Тор за домати, 350 г
Код: 1309101
Цена: 12.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника