Моят дом е моята зимна крепост

Моят дом е моята зимна крепост


Сподели

Предстои ни да изкараме доста време вкъщи през следващите месеци…стъмва се рано, навън е студено…изобщо, времето е само за тихи игри в топли стаи!

Ето как можем да внесем повече уют, свежест и разнообразие вкъщи.

УЮТНА ДНЕВНА

Дневната е място за игра, за почивка, за работа, но преди всичко – място за време заедно. И тъй като в дневната изкарваме повечето време вкъщи, декорирайте я по собствен вкус и развихрете въображението си!

Ако харесвате минималистичен дизайн, опитайте с няколко семпли саксии с кактуси или сукулентни. Те са лесни за отглеждане и дори най-големите ботанически варвари се справят успешно с тях! ;)

Прочетете повече как да се грижите за кактуси и сукулентни растения.

Ако ви липсва средиземноморският въздух, декорирайте дневната с цитрусови растения в по-големи глинени саксии. При повече търпение и грижи, дори имате шанс да отгледате истински лимони!

Подхранвайте ги редовно с тор за цитруси и те ще запазят свежия си, наситено-зелен вид през цялата зима.

 

АРОМАТНА ТРАПЕЗАРИЯТА

Изберете 3-4 средно големи саксии и засейте любими подправки на кухненския прозорец. Помислете кои са любимите ви ястия и как обичате да ги гарнирате и украсявате. Когато отглеждате растения, които обичате, резултатите неминуемо ще са добри! J

За начало, по-лесни подправки са мащерка, босилек, мента и кориандър.

Можете да ги отглеждате целогодишно и да берете реколта повече от веднъж. Поливайте ги един път седмично и украсявайте трапезата със свежи аромати през цялата година!

 

А лятото, можете да ги изнесете на балкона и аромата им вечер да кара съседите ви да ви завиждат!

Прочете повече за ароматната градина в кухнята.

ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ

Кой е казал, че коледната украса приключва с цветните топки и гирляндите?! Разнообразете украсата и засадете дребни сукулентни растения в прозрачни топки.

Можете да използвате цветен пясък или торф и красиви камъчета. Те ще ви усмихват дълго след празниците и са забавен проект, който можете да изпълните заедно с децата.

За Великден можете да украсите трапезата и в черупки от яйца да засеете семена от различни зелени салати или подправки. Опитайте и други идеи, с които ще разнообразите менюто и гледката си!

Каквото и да изберете, ползвайте чист торфен субстрат, който е богат на хранителни вещества и съдържа влагозадържащи частици, което ще намали значително ангажимента ви да поливате.

 

ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА

Разнообразете сивата зимна гледка с любими растения на прозореца – така гледката ще стане по-ведра и по-цветна!J През зимата слънцето е по-щадящо и прозорците се превръщат в идеално място за орхидеите, които цъфтят главно през зимата. Цветовете на орхидеите са много издръжливи и с минимални грижи можете да имате цъфтящи орхидеи чак до следващото лято!

Прочетете повече за отглеждане на орхидеи.

СВЕЖЕСТ В БАНЯТА

Банята е място да се отпуснем от напрегнатото ежедневие, да се освежим и да подредим мислите си под душа. Допълнително можете да освежите въздуха с растения, които се чувстват добре на влажно и слабо осветено място. Такива растения са декоративни мъхове, папрати, орхидеи и бамбук. Поливайте ги веднъж седмично с Обогатител за стайни растения и цяла зима ще растат здрави и свежо зелени! Освен, че ще красят банята ви и ще допринасят към релаксацията ви, те ще усвояват въглеродния двуокис и ще насищат въздуха с кислород…и не на последно място, ще крият грозните тръби! ;-)

ПЪРВОТО ЦВЕТЕ Е КАТО ПЪРВАТА ЛЮБОВ.

Така е и с първото растение за начинаещите и с началото на сезона заветераните. Към които и да се припознавате, първият урок по ботаника е как се прави разсад. Каквото и да искате да отгледате от семена, то най-често се гледа от разсад в домашни условия през зимата. Така през пролетта, разсадът ще е достатъчно голям и укрепнал, за да го извадите на балкона или в градината.

 

Вижте кратко видео как се прави разсад.

 

Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да отделите време и да украсите дома си с растения, които харесвате и, за които ще ви е приятно да се грижите. И да не ви спира мисълта, че няма да се справите – просто пробвайте, ако не стане от първия път, елате в botanika.bg и ни питайте!

Марки представени в магазин Ботаника