Как да се грижим за кактуси и сукулентни растения

Как да се грижим за кактуси и сукулентни растения


Сподели

Най-важните фактори при отглеждането на кактуси и сукулентни растения са осветеността, режима на поливане, състава на почвата и начина на зимуване.

Светлината

Според нуждите си от светлина кактусите и сукулентите се различават доста. Някои видове еуфорбии няма да се чувстват добре на по-сенчесто място. Например еуфорбия обеза може да изгуби топчестата си форма и да се превърне в крушовидна. При това е невъзможно да се възвърне старата форма, а странични издънки тя по правило не дава.

Затова не е лошо да се запознае човек отрано с условията за отглеждане на растенията. А ако се сдобиете с безименно растение – изход има. Трябва само да се помни, че растенията с незелени стъбла и листа, мъхести или покрити със сиво-син восъкоподобен или прахообразен налеп се нуждаят от много светлина, а в същото време бледо-зелените „голи” растения могат да растат на сянка. Също така по-малко светлина е необходима на много от листопадните растения от луковичните и на тези, които образуват каудекс (удебеляване на стъблото), при това оставянето на каудекса на слънце и прегряването му може да е фатално.

Поливане

 

Кактусите и сукулентите са приспособени за икономично изразходване на запасената вода през годината, така че повечето от тях нямат нужда от често поливане. Основното правило е, че растението не се полива докато не пресъхне напълно почвата от предното поливане, при условие, че температурата не е повече от 18-20ºС и времето е достатъчно ясно. Най-добре е да се полива с вода със стайна температура преварена или престояла поне едно денонощие.

 Подхранване

 

Подхранват се с органични торове не всички растения, основно тези с по-бърз растеж: някои седуми, цисуси и т.н. Подхранването се прави само през вегетационния период, редувайки го с обичайното поливане. Специализиран тор за кактуси и сукулентни растения можете да намерите тук.

Зимуване

Болшинството от кактуси и сукуленти се нуждаят от период на покой за своето нормално развитие. Обичайно зимуването на сукулентите протича при температура 14-18С при много рядко поливане или даже без поливане.

 

Някои сукулентни растения не могат да издържат така дълго без вода и затова трябва един-два пъти да се полеят. За два дни преди поливането трябва растението да се премести на по-топло място (20-25С), а после се оставя почвата напълно да просъхне. Не трябва да се бърза, даже този процес да отнеме около седмица.

 Почвени смеси

 

При подбор на най-подходящия състав на почвата следва да се изходи от собствените условия и възможности. Ако почвата бързо просъхва и вода в нея не се задържа дълго, може да се избере по-плодороден състав, с повишено (до 50-70%) съдържание на торф. А ако в стаята е тъмно и влажно, трябва да добавите в сместа до 80-90% пясък. Относно компонентите на почвените смеси съществуват различни гледни точки. Ще разгледаме най-разпространените съставки.

 

Източник: http://gradinar.net

Свързани продукти

Кактус смес
Код: v120
Цена: 4.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника