Избор на сорт домати

Избор на сорт домати


Сподели

Цветни, ароматни, и много вкусни, доматите са основен зеленчук за много градинари, тъй като те предлагат богата реколта на малко място и, разбира се, осигуряват незаменим вкус!

Разнообразието от разновидности, обаче, прави избора на сортовете за отглеждане нелека задача.

 ИЗБОР НА СОРТ

Има четири фактора, с които да се съобразим когато подбираме какви сортове домати ще отглеждаме:

Местен климат

Много е важно да знаем продължителността на сезона в региона, в който е градината.

Ако искате да отглеждате домати на по-хладен климат, трябва да се насочите към сортове, които са по-ранни и съответно по-студоустойчиви. Достигайки зрялост по-рано, ранните сортове домати ще дадат реколта дори и в региони с по-къс градинарски сезон. Късните сортове, или по-топлолюбивите сортове, трябва да бъдат заложени в оранжерия или покрит тунел където ще се осигури допълнителна топлина за правилното съзряване на растенията.

Ако лятото ви е късо, но за сметка на това – горещо, ви предлагаме да разгледате някои от модерните сортове домати с подобрена издръжливост на горещина. Тези “горещи” домати могат за образуват плодове при по-високи температури от традиционните сортове. Повечето домати, издържащи на горещ климат, са издръжливи и при по-хладен климат.

Такъв сорт домат e Green Zebra – американски сорт домат, директен и индетерминантен, с вегетационен период 78 дни. Сортът е много атрактивен и с богат вкус.

Струва си да отглеждаме и местни директни (не хибриди) сортове, които са се доказали във времето и усъвършенствали генотипа си на местна почва. Особено когато става въпрос за уникалния вкус на българските домати!

Вижте видеото ни за българските сортове домати:

Издръжливост на болести

Като повечето плодове и зеленчуци, и доматите са податливи на редица болести през периода на вегетацията си. За да предпазите насажденията, се информирайте за обичайните болести по доматите във вашия регион и подберете резистентни сортове. Осигурете оптимални условия за развитие на растенията, за да им помогнете да бъдат здрави и плодовити.

Картофената мана  е най-вредоносната болест по надземните части на доматите. Тя предизвиква гниене по листата, стеблата и плодовете. Проявява се в умерения климатичен пояс през периодите на топло и влажно време. Причинява се от бактерия Phythophtora infestans, ръзпространявана чрез вятъра и може да унищожи растенията за по-малко от седмица.

Един от начините да се избегнат болестите по доматите е да се отглеждат в парници и оражнерии.

Ако по доматите все пак се появи мана, се консултирайте със специалист в агроаптека или пробвайте някоя от народните рецепти за отвари против мана.

Друга алтернатива е да заложите на сортове с къс вегетационен период, както и чери сортовете, които дават реколта преди обичайното време на разпространение на картофената мана.

КОЙ СОРТ ДОМАТИ?

Доматите съществуват в най-разнообразни форми, размери и цветове. Чери доматите варират от размер колкото грахово зърно до размер на череша. Обикновено те са сладки на вкус и са предпочитани от децата.

Gardener’s Delight, Yellow Pearshaped, Orange Figiel, Mirabell, Perun, Tumbling Tom, Чери Мила, Black Cherry

 

Градинските сортове домати с кръгли плодове обичайно са високодобивни и издръжливи на болести: Идеал, Миляна, Трапезица 

Сортовете  с овална форма са много подходящи за готвене, тъй като обикновено съдържат висок процент сухо вещество: Рома, San Marzano 3  

Сортовете гиганти дават големи, и често с неправилна форма, плодове. Вкусът им е изключителен и са много подходящи за прясна консумация.

Розов гигант, Сърцето на Албенга, Малинов гигант, Биволско сърце, White beefsteak  

 

Доматите съществуват в най-разнообразни цветове: от класическото червено, през оранжево, жълто до кафеникаво-черно…или пък на ивици…изборът е ваш!

Noire de Crimme, Black from Tulа, Green Zebra

 Съвети за отглеждане

Доматите са или детерминантни – което означава, че растат до определена височина- или недетерминантни, при които основния ствол не спира да расте.

Детерминантните сортове, или “храстовидните” домати, отглеждат храстообразно растение с височина около 1 м. Плодовете узряват дружно в рамките на няколко седмици и са идеален избор при консервиране. Храстовидните домати също имат нужда от подпора заради тежестта на плодовете си. Биха растяли добре и в контейнери на балкона.

Рома, San Marzano 3, Трапезица, Миляна

Индетерминантните сортове са растения, чието стебло не спира да расте и образува плодове. Плододава през цялото лято и това осигурява постоянна реколта. Растенията изискват подпора, тъй като често надминават човешкия ръст.

Noire de Crimme, Биволско сърце, Green Zebra, White Beefsteak, Малинов гигант, Сърцето на Албенга, Идеал, Black from Tula  

Каскадните сортове предлагат алтернатива за отглеждане във висящи саксии, което е много атрактивно решение за озеленяване на балкони и тераси. Повечето чери сортове също могат да се отглеждат във висящи саксии.

Tumbling Tom, Black Cherry, Orange Figiel, Mirabell, Perun

 

Как да засеете семена за домати и как да се грижите за тях след като покълнат можете да прочетете тук.

А дотогава, по-долу можете да разгледате и поръчате всички сортове домати, които предлага БОТАНИКА, а в Календара за засяване и разсад на основните видове семена можете да проверите времето за засяване и разсаждане на доматите. 

Свързани продукти

Био домат Ace 55 VF
Код: v997
Цена: 4.39 лв.
Био домат San Marzano
Код: v999
Цена: 4.29 лв.
Домат Green Zebra
Код: p776
Цена: 6.99 лв.
Домат Mirabell
Код: v791
Цена: 3.09 лв.
Домат Noire de Crimme
Код: v770
Цена: 2.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника