Цветята през зимата

Цветята през зимата


Сподели

Външните градини обичайно изобилстват от едногодишни растения, които завършват жизнения си цикъл през есента и умират. Добрата новина е, че пролетта отново можем да ги отгледаме или от семената, които сме събрали есента, или от нови семена. Поради ограниченото време и сезонност, едногодишни цветя като цинии, невени, телефончета, петунии и други порастват бързо и, ако направим разсад през януари-февруари, още от пролетта ще ни радват с красивите си цветове.

Многогодишните растения, обаче, имат нужда от грижата ни, за да презимуват добре и да съберат достатъчно енергия и вълшебство за следващата пролет. Макар и студоустойчиви, градинските многогодишни растенияв саксии не могат да издържат през дългата и студена зима, ако не ги защитим и предпазим от студеното време. И да не ви се вярва, най-добрият външен изолатор е почвата! Така че, запретнете ръкави и „засадете “ градинските саксии преди сланите.

Ето какво да направите:

  1. Изберете защитено от вятъра място.

Изкопайте малко по-дълбока дупка от обема на саксията.

  1. Разстелете пласт дренажни камъчета на дъното.
  2. Поставете саксията и уплътнете с почва.
  3. Покрийте повърхността на саксията с мулч, компост, сухи листа или друг естествен материал, за да ограничите проникването на вода и студен въздух.
  4. Премахнете около 2/3 от растението, за да намалите скоростта на фотосинтезиране и дишане и така да му помогнете да премине в режим на покой.
  • Съвет: Ако пространството не ви позволява да „засадите саксиите“, съберете всички саксии на едно място, с най-малките растения в средата и ги наклонете леко, за да улесните изтичането на излишната вода когато земята замръзне и няма да дренира саксиите. Уверете се, че саксиите са подходящи за презимуване и няма да се напукат от ниските температури. Ако имате глинени (незакалени) саксии, увийте ги със зимна тъкан (юта, вълна, аеро фолио, и т.н.). Покрийте цялата съвкупност от растения с прозрачно зимно фолио, което ще осигури защита на градинските ви приятели.

Балконските саксийни цветя също се зазимяват.

Популярни растения, които се прибират през зимата в нашия климат са:

Не забравяйте, че саксийните растения са много по-уязвими към климатичните промени, отколкото растенията, отглеждани в градината. Саксията е малко пространство, което лесно може да замръзне или изсъхне и правилната и навременна грижа е от изключителна важност!

Ето няколко съвета, които ще помогнат на любимите ви саксийни растения да презимуват успешно:

  1. Премахнете всички сухи стебла и листа и отрежете 2/3 от надземната част на растението.
  2. Разсадете малките издънки, ако искате да размножите растението.
  3. Прегледайте внимателно почвата и долната част на листата за следи от вредители – снесени яйца, ларви на вредители или самите въшки илидруги неприятели. Есента е време и те да намерят място за зимуване и може да са избрали вашия балкон за целта. Ако се усъмните, по-добре третирайте растението преди да го зазимите. Тук можете да прочетете за 6 безвредни начина за борба с вредителите.
  4. Приберете саксиите на сухо и не много осветено място (гараж или мазе с прозорец е идеален вариант). Полейте обилно за последно.
  5. Покрийте повърхността на саксията с мулч, компост, сухи листа или друг естествен материал, за да изолирате почвата и да предпазите корените от измръзване.
  6. През зимата, поливайте рядко и умерено.
  • Намаления приток на светлина и вода ще помогне на растенията да преминат към период на покой.

Около 2 месеца преди последната пролетна слана (за нашия климат – около средата на м. април) можете да започнете да „събуждате“ балконските цветя. Започнете да поливате редовно растенията като на всеки 10 дни във водата разтваряте подходящ тор за подхранване.

Не бързайте да изконсумирате босилека и магданоза (и другите едногодишни подправки), а ги внесете на прозореца в кухнята и продължавайте да берете свежи подправки и през зимата. Колкото по-редовно берете подправки, толкова повече реколта ще имате!

Можете да отглеждате подправки в саксия целогодишно и да берете реколта повече от веднъж. Поливайте ги един пътседмично и украсявайте трапезата със свежи аромати през цялата година!

Марки представени в магазин Ботаника