Хибрид, ГМО, или директен сорт?

Хибрид, ГМО, или директен сорт?


Сподели

Много често се бъркат понятията ГМО, хибриден сорт, директен сорт, особено когато става въпрос за домати. Каква е разликата?

Тази статия ще отговори на този въпрос (Ботаника предлага и директни и хибридни сортове зеленчуци, но не предлага генно-модифицирани сортове!).

Хибридни сортове

Хибридните сортове се създават когато селекционери умишлено кръстосват два различни сорта семена с цел да създадат нов хибрид, който да съдържа най-добрите характеристики от всяко родителско растение. Кръстосаното опрашване е натурален процес, който се случва и в природата между членове на едно и също семейство растения.

В изкуственото кръстосване, опрашването е строго контролирано, за да се кръстосат точно определени растения и да се постигнат желаните характеристики на новото поколение, като по-голям размер и по-добра издържливост на болести.

Разработването на един хибрид обикновено отнема години, но пък резултатите си заслужават: издържливост, ранна зрялост, по-висок добив, подобрени вкусови качества, повишена издържливост на болести и др.

Известно е, че семената от продовете на хибридните растения не могат да се ползват за следваща сеитба, тъй като от тях се получават разнообразни форми включващи родителските сортове. Тъй като производството на хибридни семена е по-сложно, тяхната цена е по-висока, но това е разход, който се отплаща многократно с по-високата добивност на реколтата.

 Генно-модифицирани сортове

Генно-модифицираните сортове (ГМО) са резултат от генно инженерство. Това е процес, по време на който ДНК-то на растението се променя. Това не може да се случи в природата, а само като следствие от човешка намеса и понякога означава внасяне на гени от други растения. 

Ботаника е против ГМО зеленчуците и не продава ГМО семена!

Директни сортове

Директните сортове са стари сортове зеленчуци, които се отглеждат и предават от ръка на ръка през поколенията в  даден географски регион. Те се опрашват свободно, т.е. опрашват се от различни насекоми или от вятъра, но без човешка намеса. Спорен е въпросът как се определят директните сортове, но обичайно те са над 50 годишни и датират отпреди Втората световна война. Отличителна черта на директните сортове е способността им да запазват характеристиките си от поколение на поколение. Друга характеристика на директните сортове е отличния им вкус! 

Докато хибридните сортове произвеждат относително еднакви на големина, вид и тегло плодове, то при директните сортове реколтата е разнородна - от едри до дребни плодове, от кръгли до продълговати.

 

 

Марки представени в магазин Ботаника