Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Ах, тази Коледна звезда

Ах, тази Коледна звезда


Сподели

Всяка година по това време, все ще се намери някой оптимист, който да ни подари ОТНОВО Коледна звезда…и изобщо няма да се смути от факта, че досега нито една от миналите Коледни звезди не е успявала да оцелее. И тъй като няма как да спънем коледния устрем на мами, баби, лели и други доброжелатели да увенчаят трапезата ни с поне една Коледна звезда, която по-късно да опетни доброто ни градинарско име, по-добре да се научим да отглеждаме тези Коледни звезди…живи! Smile

 Ето и цялата философия, накратко и по месеци:

  • Ноември: Щом ви подарят Коледна звезда, любезно благодарете и я извадете от целофанената опаковка. Поставете я на южен или югоизточен прозорец като внимавате листата й да не се допират до околните предмети. Не поставяйте Коледната звезда близо до парното.
  • Декември: Коледната звезда се чувства най-добре на 21-24 градуса температура, колкото обичайно поддържаме в помещенията, в които живеем през зимата, така че това не го мислете. Поливайте я с по-топла вода (около 25-35 градуса) и така, че почвата да е влажна, но не подгизнала. Два пъти в месеца можете да я подсилвате с тор за листно-декоративни растения.

 

  • Януари: След цъфтеж (след като окапят червените листа), изрежете на 10 см от корените и поставете за 2 месеца в по-хладно помещение с редки поливки. Това е задължителната „почивка“ на Коледната звезда, след което ще правим магии за събуждане и нов цъфтеж. Smile
  • Март: Пресадете Коледната звезда в по-голяма саксия и в добре структуриран торфен субстрат. Това ще я „събуди“ и тя ще започне да разширява корените си в новия си, по-голям дом.Започнете постепенно да я поливате и подхранвате редовно.

  • Април: В края на пролетта можете да изнесетеКоледната звезда на балкона или на двора и да я гледате като външно растение до есента. Продължавайте да я поливате и подхранвате редовно, а от време на време я прочиствайте от изсъхналите листа.

  • Септември: Време е да приберете Коледната звезда на по-топло – на остъклен балкон или, ако есента е студена, в някоя стая.
  • Октомври: През есента Коледната звезда започва да се подготвя за нов цъфтеж.Най-важното през този период е т.нар. „светлинен режим“. Коледната звезда е растение на късия ден и, за да й осигурите правилни условия за цъфтеж, от края на м. октомври, вечер местете саксията на абсолютна тъмнина (в килера, някой шкаф или друго тъмно място) или я покривайте с плътен кашон. Сутрин я изнасяйте обратно на дневна светлина. Редувайте този режим до Коледа, когато Коледната звезда ще ви зарадва с цветовете си. Продължавайте да я подхранвате, особено в периода на образуване на цветните пъпки и по време на цъфтеж. Подходящи са момента са торове за цъфтящи растения. Това ще й помогне да разцъфти още по-богата и прекрасна!

 Желая ви уютни празници и държеливи Коледни звезди! ;-)