noimage

Зимна градина


Сподели

Когато дворовете са покрити със сняг и природата изглежда мрачна и пуста, мечтите за зеленина могат да се реализират в зимната Градина. Дали ще бъде самостоятелна постройка, интегрирана с жилището или остъклен балкон, тя ще радва окото с красота и свежест.

Хубаво е за остъкляването да се ползва алуминиева дограма и двоен слой стъкла. Това спестява енергия за отопление и намалява шума.

Най-често за зимни Градини се приспособяват остъклените балкони. Те променят жилището като оползотворяват максимално пространството и са връзка между природата и интериора.

В зависимост от предназначението си могат да се оформят като студени зимни Градини (с температури между 5° и 10° С), в които обикновено зимуват нестудоустойчивите растения или топли зимни Градини (с температури между 10° и18° С), използващи се през всички сезони.

Важно е как ще разположим растенията в зимната Градина. Обикновено това става с помощта на стелажи или цветарници на няколко етажа. Така цветята ще могат да се степенуват по височина. Трябва да има достъп до всички зелени любимци, за да полагат необходимите грижи за тях. Правилно е по-високите и невзрачни да се поставят отзад, а по-ниските и ефектните – отпред. Висящите кошници също намират място в зимната Градина. От тях могат да спускат стъбла ампелни растения, еленови рога, папрати.

Фантазията и личният вкус също са важни за разполагането на цветята. Някои предпочитат богатата зеленина на джунглите и избират големи тропични листнодекоративни видове, папрати и лиани. Може да се сътвори композиция от растения с участието на камък и вода. Тогава зимната Градина ще се превърне в един малък оазис с екзотични цветове, омайващи аромати и свежест, бликаща от водната площ. Бромелиевите и орхидеите могат да се аранжират заедно с камък и дърво. Оригинално решение е използването на сух дънер, който да се украси с бромелиеви.

Мартин Р. Варсано

Марки представени в магазин Ботаника