5 златни правила за перфектна градина!

5 златни правила за перфектна градина!


Сподели

За много от нас, новата година е надежда, че най-добрата реколта предстои. Успехът, обаче, не е гарантиран!

Спазвайте нашите 5 златни правила когато планирате градината, за да увеличите шансовете за най-богата реколта! Smile

 ПРАВИЛО 1: ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНО МЯСТО ЗА ВСЯКО РАСТЕНИЕ

Успешното отглеждане на зеленчуци започва с определяне на правилното място за засяването им. Отделете малко време и наблюдавайте градината си. Например, забележете коя част от двора е слънчева и коя - сенчеста.

Доматите, пиперът и тиквите предпочитат слънчево изложение, което им помага да растат здрави и да са издръжливи на болести.

Ако нямате слънчево място, тогава заложете на зеленчуци, които виреят и на сенчести терени, като подправки, марули, салати и други листни зеленчуци. Зеленчуците на студения климат (като граха, например) ще се радват на лятната сянка.

В изцяло слънчеви градини можете да създадете сянка като засадите по-високи растения до по-ниски. Например, можете да засадите слънчоглед от южната страна на марулите.

Този вид планиране се прилага и при ветровити градини. Например, катерещият фасул може да се увреди от вятъра, докато царевицата се опрашва при лек вятър и е за предпочитане да се разположи на по-динамичната част от двора.

 ПРАВИЛО 2: ОСИГУРЕТЕ ПОДХОДЯЩА СРЕДА ЗА РАСТЕЖ

Добрата почва е основата на всяка успешна градина!

Уверете се, че почвата, в която ще отглеждате зеленчуците си, е  подхранена, добре овлажнена и дренирана.

Можете да обогатите всяка почва като добавите чист торф, торфена смеска, компост или оборски тор.

Когато избирате почвена добавка се уверете, че тя е обогатена с хранителни вещества и не съдържа вредители и инертни вещества, които вместо да помогнат на почвата, ще й навредят!

Редуването на растенията също допринася много към обедняването или обогатяването на почвата.

Когато редувате култури от различни семейства на един и същ парцел, предпазвате почвата от развитие на болести и вредители и си осигурявате здрава и богата среда за растеж.

Различните растения имат различни изисквания към почвата. Зелето, например, е много “гладен” зеленчук и е добра идея да се отглежда на място, на което преди това са гледани грах или фасул, тъй като те обогатяват почвата като фиксират азота.

След като съберете реколтата от зелето можете да засеете кореноплодна култура като морковите, които нямат големи изисквания към почвата.

ПРАВИЛО 3: ОТГЛЕЖДАЙТЕ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАТЕ

Може и да ви звучи банално, но помислете добре и засейте това, което обичате, за да сте мотивирани да се грижите за него. Можете да заложите и на специални и екзотични сортове цветя, плодове и зеленчуци, които не можете да си набавяте лесно и на разумна цена от нашите пазари.

Много от сортовете могат да се отглеждат и в контейнери или висящи саксии на по-малки пространства. Вижте всички саксийни зеленчуци.

ПРАВИЛО 4: ПЛАНИРАЙТЕ И УЛЕСНЕТЕ ГРАДИНАРСКИТЕ ЗАДАЧИ

След като решите какво искате да отглеждате, не оставайте времето за организиране на посева да ви изпревари и планирайте кога коя култура ще посеете, дали ще правите разсад, или ще я отглеждате на постоянното й място.

В нашия Календар за засяване и разсад на основните видове семена можете да проверите времето за засяване и реколта на повечето видове цветя, подправки и зеленчуци.

По-резистентните на болести и вредители сортове са за предпочитане за тези, които търсят по-лесни за отглеждане растения.

Определете мястото на лехите според растенията, които ще отглеждате и според вашите нужди. Разполагането на лехите близо до къщата ще улесни събирането на реколтата, а засяването на подправки в саксии на тераси и балкони ще ви осигури свежи кулинарни съставки на една ръка разстояние!

Всички растения изискват поливане, така че осигурете източник на вода в близост до посевите. Ако не искате да поливате растенията само с вода от канализацията, можете да разположите бидони, варели или други съдове и да събирате дъждовна вода.

Редовно събирайте узрелите плодове и зеленчуци и се наслаждавайте на автентичния им вкус!

ПРАВИЛО 5: ВРЕМЕТО Е КЛЮЧОВ ФАКТОР

“Бързите” зеленчуци като репичките и марулите могат да се сеят през 2 седмици за по-продължителна реколта.

Събирайте често реколтата от увивните зеленчуци като тиквички и градински грах и това ще ги стимулира да плододават още повече.

Ако не разполагате с достатъчно време, за да отглеждате растения с по-дълъг вегетационен период и изискващи повече грижи, или пътувате често през пролетта и лятото, но все пак искате да създадете своя градина, подберете по-лесни и по-бързи за отглеждане сортове. Многогодишните подправки, например, веднъж установени и захванати, не изискват голяма поддръжка и винаги можете да си наберете свежи подправки за ястията, които приготвяте.

Обърнете внимание на информацията, изписана на пакетчетата със семена и изберете тези, които са подходящи за времето във вашия регион.

Тези правила са лесни, но е невероятно колко много повишават реколтата когато се следват!

Желаем ви успех и богата реколта! Smile

Марки представени в магазин Ботаника