Свежа салата в саксия

Свежа салата в саксия


Сподели

Няма нищо по-вкусно от споделената, домашно-отгледана свежа салата! Различните  сортове листни зеленчуци са прекрасна добавка към всяко ястие и дълготраен източник на свежа продукция. Те се отглеждат лесно, растат бързо и дават богата реколта. Можете да ги отглеждате успешно в саксии на балкона. Ето как да получите бърза, лесна и вкусна реколта!

Марули

Използвайте саксии с дренажни отвори, напълнете ги с торфен субстрат, посейте семената на 1 см дълбочина и покрийте с тънък слой от торфа. Поддържайте почвата влажна през цялото време, но не преполивайте. Когато растенията образуват три или четири листа, разредете ги , така че да има разстояние между тях около 4-5cм. Берете листата от реколтата, според вкуса ви по време на растежа им. Режете листата в основата на растението, за да поникнат нови листа.

Спанак

Засейте семената за спанак на 2-3 см дълбочина и 15 см отстояние. Поливайте редовно и по малко. Най-важното за отглеждане на спанак е плодородната почва и добрия дренаж. Можете да берете спанак за бейби листа или да го оставите да развие пълния си потенциал до 7-8ми лист. В хладилник, листата могат да се съхраняват една седмица.

Манголд

Изключително богат на хранителни вещества, манголдът е листен зеленчук, познат още и като Спанаково листо. Манголдът се отглежда като спанака. Отглежда се в богата и влажна почва. Засят през пролетта, манголдът ще дава реколта през цялото лято.

Рукола

Руколата обича слънчеви или полусенчести изложения, но не и пълна сянка. За многогодишно отглеждане, през зимните месеци се прибира на умерена температура. Листата и стеблата се режат докато са още млади. Няма специални изисквания към почвата.

 

Как се засяват семена в саксия?

  • На дъното на саксия сложете дребни камъчета за добър дренаж (отцеждане) на водата.
  • Допълнете саксията на 3/4 от обема й с чиста от зарази почва, най-добре с торфен субстрат.
  • Полейте предварително, за да не отмиете по-късно семената.
  • Разпръснете семената равномерно и ги покрийте с 1-2 см почва.  Леко притиснете почвата, за да направи контакт със семената.
  • Пулверизирайте най-горния слой почва с чиста вода от време на време и докато семената поникнат и оформят 2-3 листа.
  • Поливайте редовно, така че почвата да е влажна и без да заблатявате.

 Да ви е сладко!

Свързани продукти

Бейби спанак
Код: 10506
Цена: 1.99 лв.
Маруля микс - цветове
Код: 10500
Цена: 1.99 лв.
Рукола БИО
Код: 10513
Цена: 1.99 лв.
Салатен лук White Lisbon
Код: 10510
Цена: 1.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника