Превенция на градинката

Превенция на градинката


Сподели

Как да опазим любимите си растения

Всички се стараем да отгледаме здрави растения и искаме да го направим без да замърсяваме природата, по-най-културния и лишен от химикали начин. Затова се интересуваме от всички био методи, по които можем да защитим растенията си от вредители и да им помогнем да бъдат красиви или плодородни.

Разбира се, първо трябва да се уверим, че сме осигурили на растенията си хубава почва, достатъчно вода и светлина. Ако се справим с това, твърде вероятно е по-рядко да ни се налага да се борим с вредители и болести по растенията или поне би било по-лесно да се справим с тях, ако се появят.

Методи за справяне с плевели и вредители

Контролът се осъществява като се постави бариера, за да се предотврати появата на плевели и атаката на вредители към растенията.

Проблемът с плевелите е, че растат много по-бързо от любимите ни растения и ги задушават. В същото време те са отличен приемник на вредители, които после лесно се прехвърлят върху растенията.

Проучванията сочат, че поддържането на мястото около наскоро засадено дръвче без плевели влияе много по-добре на развитието и растежа му от каквито и да било торове и подобрители на почвата. Какъвто и метод за премахване на плевели да използвате, уверете се, че ще се отървете от тях, докато са млади и малки. В противен случай борбата с тях става по-трудна.

Начини за справяне с плевелите

Сложете бариера

Ако градината ви е заета от плевели, първо трябва да ги изчистите до корен и да се уверите, че наистина сте се справили с тях преди да засадите растенията, които искате да отглеждате. След като го направите, поставете покривало против плевели, особено ако ще правите овощна градина. Тези покривала са изработени така че позволяват преминаването на вода, кислород и хранителни вещества до почвата, но възпрепятстват растежа на плевелите.

Предимствата от използването на такъв тип покривало:

  • Материалът, от който е изработено покривалото, е лек и лесен за употреба.
  • Бързо можете да покриете голяма площ с него.
  • Веднъж поставено, не изисква повече грижи.
  • Позволява на водата, кислорода и хранителните вещества да стигнат до почвата.
  • Бюджетно и лесно достъпно е.

Превенция срещу вредители

За да предпазите културите в градината си, особено ако става дума за зеленчукова градина, също можете да използвате покривало. Има различни видове, които предпазват ранните култури от слана, измръзване, градушка и вредители.

Също така е добре да разменяте местата на културите в градината всяка година. Тъй като какавидите на вредителите по морковите например остават в почвата, когато отново засадите моркови на същото място, те стават лесна мишена за тях.

Ограда

Оградата на градината се поставя, за да я пази от зайци и елени, в някои райони зеленчуковите култури са подложени на този риск. Добре е оградата да стига до 30 см навътре в земята, за да е по-малко вероятно тези животни да изкопаят дупки и пак да стигнат до градината ви.

Клетки

Обикновено те се използват, да за предпазват плодови насаждания - боровинки, малини и други, за да не бъдат нападани от птиците. Можете да си направите подобна клетка и сами, използвайки няколко дървени или метални кола и мрежа.

Яка за листни зеленчуци

Тази яка предпазва младите култури, особено зеленолистните и кореноплодните, от вредители, които снасят яйцата си в почвата и после излюпените от тях личинки изяждат корена на растението.

Капани срещу вредители

Феромонови капани – феромоните са летливи вещества, произвеждани от някои насекоми, като начин за комуникация с други насекоми от същия вид. Те са и средство, използвано най-вече от женските насекоми, да привлекат мъжките от своя вид с цел размножаване.

Този вид капани могат да се поставят в градината в зависимост от времето на размножаване на вредителите. Най-често през май месец. Може да се закачат на дърво в градината. Капанът действа като привлича мъжките насекоми, където те не намират женска, а лепило. Този вид капани се използват най-вече за борба с вредителите по плодните дръвчета.

Феромоновите капани не представляват опасност за хората.

Срещу насекомите, които не могат да летят, в градината се използват най-често намазани с летливи вещества лепенки. Най-ефикасните се правят от жълта лента, тъй като жълтото привлича насекомите. Тези лепенки са подходящи и за балкон градината, тъй като могат да се поставят точно над саксиите с растения.

Репеленти

Те са насочени най-вече срещу птици или животни, но по-скоро с цел да ги прогонят и да ги накарат да отидат на друго място, отколкото да им навредят.

Специални видове лепенки се използват за прогонване на гълъби и други птици, докато репелентите с ултразвук са насочени срещу къртици и котки.

Предимства на капаните за вредители:

Повечето от тях са природосъобразни и не вредят на птиците и животните или на околната среда, нито на почвата.

Много от тях на практика спират вредителите преди да са стигнали до растенията.

Някои от тях, като оградите и клетката за плодови насаждения могат да останат на едно място години наред и да се използват ефективно.

Безопасни са за употреба и от самите градинари.

С какво трябва да се съобразите…

Каквито и средства за превенция на градината си да изберете, ще ви бъдат нужни не само познания за жизнения цикъл на растенията, които отглеждате, но и за жизнения цикъл на вредителите по тях.

Ако сме ви запалили по градинарството, очаквайте и втората част по тази тема, посветена на напълно натуралните начини и трикове за превенция на градината.

 

Свързани продукти

Тор за домати, 350 г
Код: 1309101
Цена: 12.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника