Подхранете лозето!

Подхранете лозето!


Сподели

Летните обработки имат за цел да се предотврати напукването на почвата и да се отстранят плевелите. Обработките се извършват плитко - на 5-7см. Те трябва да се насрочват така, че да не се допуска развитие на плевели, които са сериозни конкуренти на лозата по отношение на влагата и хранителните вещества в почвата. Освен това плевелите създават благоприятни условия за развитието на редица болести. Но от друга страна не бива в лозето да се извършват ненужни обработки. При продължително засушаване, когато няма плевели, обработките се преустановяват. Трябва да се следи за появата на пукнатини в по-тежките почви, като своевременно се разрохква повърхността им.
Лозата е многогодишно растение, което остава на постоянно място в продължение на 30 - 40 години. Подхранването на лозите през вегетационния период се посочва от много специалисти като ефикасно средство за повишаване на добива. През този период ежегодно с гроздовата реколта, пръчките и листата от почвата се изнасят големи количества хранителни вещества.
За да плододават и да се развиват нормално растенията, нужно е по някакъв начин да се възвърнат отнетите с реколтата хранителни елементи. В противен случай лозите ще отслабнат и добивите ще намаляват. Това е възможно единствено чрез торенето.
За тази цел използвайте Лактофол гранулиран универсален тор.
Когато лозите са засадени в редици, покрай алея, пътека , за да се наторят, се изкопава с права лопата улей, дълбок 25-30см, на 50-60см встрани от реда. Поставете Лактофол гранулиран универсален тор на дъното й и се заравят с изкопаната пръст. При следващото торене улеят се изкопава от другата страна на реда. Ако лозите са засадени поединично, изкопава се подобна канавка във форма на окръжност с радиус 50-60 см от стъблото на лозата. Когато повърхността на почвата около лозите е зачимена или покрита с плочи, асфалт и др., необходимото количество торове се дава на два пъти с обилна поливка.
След прошарване на гроздето не се препоръчва поливане.
Последната поливка трябва да се извърши към момента на прошарването на гроздето. По-късните поливки са нежелателни. С тях се забавя узряването на гроздето. При винените сортове се понижава захарният градус и трябва да се отложи гроздоберът, докато захарното съдържание достигне желания процент. При десертните сортове късното напояване също влошава качеството на гроздето. То става по-воднисто и с по-слаба транспортабилност. Създадената около лозите влажна атмосфера благоприятства за развитието на сивото гниене, а напукването на зърната улеснява заразяването на гроздовете.

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника