Патриоти в двора

Патриоти в двора


Сподели

Местните видове растения са най-добрият избор за всеки двор! Освен че привличат пчели, пеперуди и други полезни насекоми, типичните за всеки регион растения са и най-лесни и непретенциозни за отглеждане. Ако се чудите с какви растения да разнообразите двора си, изберете местни видове. Ето защо:

Местните растения са най-добрият избор когато става въпрос за лесна адаптация и минимална грижа, вода и нужда от пестициди. Също така, те са важна част хранителната верига в местната екосистема. Всеки регион има своите прекрасни растения и богато разнообразие от многогодишни цветя и храсти, декоративни треви и дървета. Добрият подбор от местни видове ще осигури оптимален растеж и изобилни декоративни качества на растенията в двора.

Взимаме назаем илюстрация от американската федерация за изследване на дивите растения, на която можете да видите разликата в адаптирането на някои местни (за САЩ) растения, сравнени с нетипични за дивата им природа, но често отглеждани в дворовете, растения. Примерът е напълно валиден за всеки регион и неговите местни/инвазивни растителни видове.

Обратно в България, знаете ли, че биоразнообразието у нас ни нарежда на челна позиция в Европа по отношение на богатство от различен климат, хидрология, геология и топография!? Най-условно, можем да разделим България на пет отделни климатични области:

  • Дунавска равнина
  • Балкан
  • Тракийска низина
  • Рила, Пирин, Родопи
  • Черно море

В България се срещат повече от 3500 вида растения! Особено ценни за биоразнообразието са планинските, ливадните, блатните, горските и крайморските растения. Т.е. в българската природа растат почти всички растения (с изключение на екзотичните) и с малко грижа бихме могли да пренесем био богатството ни и в задния ни двор.

Растения, подходящи за отглеждане в морскиклимат:

 Дървета – ясен, бряст, дъб, клен, смокиня, бадем и др.

Увивни растения – дива лоза, пасифлора, повет, скрипка, хмел

Храсти – чашкодрян, калина, тамарикс, тръстика, папур и т.н.

Декоративни треви, блатно кокиче, водни лилии

Зеленчуци и плодове, обичащи мек и влажен климат: лози, домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички, тикви

Повечето едногодишни и многогодишни подправки и цветни видове като: циния, космос, декоративен слънчоглед, тагетес, калдъръмче, декоративни кратунки, латинка, астра, зокум и др.. Подправки: босилек, розмарин, лавандула, мащерка, дафинов лист, салвия, мента, джоджен, и др.

При правилна грижа и мека зима, едногодишните растения могат да се отглеждат и като двугодишни.

Растения, подходящи за отглеждане в планински климат:

Всички иглолистни и вечнозелени растения и храсти (бор, ела, мура, смърч, бук, бреза, явор, хвойна, клек)

Горски плодни храсти – боровинки, ягоди, малини, къпини

Тревисти и декоративни видове – метлица, ревен, власатка, здравец, момина сълза

Цветя - Иглика, минзухар, еделвайс, мак, тинтява, различни мъхове. Също така: лупина, метличина, маргарити, далии, хризантеми.

Зеленчуци и подправки, обичащи прохладен климат: кореноплодни, магданоз, марули, лук, картофи и др.

Растения, подходящи за отглеждане в умерено-континентален климат (равнини, низини, котловини, долини)

Широколистни дървета и храсти (дъб, липа, бряст, бреза, върба, топола)

Диви и декоративни треви

Плодни и цъфтящи храсти – лоза, бъз, роза, орлов нокът,

Всякакви водолюбиви плодове, зеленчуци и подправки: домати, краставици, патладжан, тиквички, фасул, грах, пипер, диня, пъпеш, копър, целина, магданоз, лук, чесън, левурда

Зърнени, маслодайни и технически култури: слънчоглед, царевица, пшеница, люцерна, рапица и други.

Отглеждайте повече местни растения и български сортове зеленчуци, за да съхраним био разнообразието на земята ни и да продължаваме, поколение след поколение, вкуса и аромата на българската природа!

Марки представени в магазин Ботаника