Отпадъци или съкровище

Отпадъци или съкровище


Сподели

Компостиране в домашни условия

Ако сте един от хилядите или милиони хора, които от дълго време си стоят у дома, поради причини, които дори не желаем вече да споменаваме, сигурно или сте окрили, че можете да бъдете чудесен градинар, защото така сте се запалили по отглеждането на растения, за което все не ви е оставало време, или сте започнали да готвите повече. Много повече.

Всъщност едното изобщо не изключва другото и двете идеално се съчетават като прекрасни занимания, с които да си доставим малко радост в живота.

Когато човек си стои вкъщи твърде дълго, веднага забелязва нещо, което засяга всички ни – колко много отпадъци се събират. Докато преди сме изхвърляли боклука всяка сутрин, сега се налага да го правим поне по два пъти на ден, а понякога и по-често.

Разбира се, това е свързано и с факта, че сме започнали да готвим много повече. Което си има своята хубава страна и тя е, че точно отпадъците могат да се превърнат в истинско съкровище. Тайната е в компостирането.

Компостирането не е някакво далечно понятие, което засяга само огромните количества боклук, изхвърляни всеки ден. Това е нов тип начин на живот, който може да намали количеството на боклука, който правим ежедневно, да ни накара да се почувстваме добре, че правим своя малък, но значим принос за опазването на планетата, както и да сътвори истинско богатство за растенията, които отглеждаме в дома си, в градина или на балкона.

За да компостирате успешно, изобщо не е задължително да живеете в голяма къща извън града. Това е напълно приложимо в градски условия, във всеки дом, във всяка кухня. Важните неща, които ви трябват, за да успеете да приготвяте домашен компост са следните:

Желание

Базисни знания

Подходящи продукти за домашно компостиране

Основните стъпки за домашно компостиране:

Изберете какво ще компостирате.

Изберете къде ще компостирате.

Компостирайте.

Изчакайте.

Използвайте готовия компост за градината, стайните или балконските си растения.

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника