Отглеждане на грах

Отглеждане на грах


Сподели


ЗАСЕЙТЕ ГРАХА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ И ЩЕ ИМАТЕ РЕКОЛТА СЛЕД 2 МЕСЕЦА!

Грахът е един от първите зеленчуци, които можете да засадите през пролетта, но уцелването на точния момент може да е трудно. Ако го засеете прекалено рано, грахът може да измръзне от сланите и замръзналата почва. Ако го засеете прекалено късно, растенията може да започнат да се сбръчкват от топлината още преди времето за беритба.

КОГА СЕ СЕЕ ГРАХ

Семената на граха покълват бавно в студена почва, така че е добра идея да затоплите избрания участък като го покриете с фолио за ранни зеленчуци. То подпомага и ускорява растежа на културите чрез създаване на благоприятен микроклимат за покълване на семената и за растеж на млади посеви. Полученият по този начин оранжериен ефект предизвиква повишаване на температурата и поддържа под фолиото идеални хидрометрични условия.

За да подпомогнете покълването, накиснете семената за 12 часа във вода преди да ги засеете. Това ще ускори покълването и ще увеличи шансовете на ранния грах.

ПОДПОРА

 Растенията на граха съществуват в две форми – храстовидна и катереща. И двата вида ще растат по-добре, ако им е осигурена подпора. Въпреки ниския си растеж, храстовидния грах ще полегне по земята, ако няма опора, около която да се развива. Катерливия грах достига височина до 2,5 метра и има нужда от по-стабилна опора. Граховото растение развива физили, които се увиват около всичко, до което се допрат. В този смисъл, можете да използвате колци, мрежа, опънат канап, или някаква градинска подпора. За най-добра реколта, обаче, осигурете двускатна опора, по чиито стени да насочите развитието на граха.

ИЗБОР НА МЯСТО

Когато отглеждате високи растения, като грах и фасул, ги засейте в северния край на градината, за да не засенчват останалите ви насаждения докато растат.

ГРИЖИ

Грахът обича богати, добре дренирани почви. Ще се чувства добре, ако го наторите с азотен тор при засаждането, тъй като ще отнеме няколко седмици докато кореновата му система се развие достатъчно и е в състояние да фиксира азота.

Засейте граха в гнезда през 30 см, като във всяко гнездо сложите по 4-5 семена.

Поливайте редовно без да заблатявате и плевете около растенията, за да им дадете възможност да се развиват правилно.

Грахът рядко е нападан от вредители и болести и обикновено първата реколта е готова за събиране около 3 седмици след началото на цъфтежа. Събирайте реколтата веднага щом плодовете узреят, защото след този момент, грахът става хлебен и губи сладостта си.

Можете да сеете грах 2-3 пъти през една седмица, за да удължите периода на плододаване.

 

 

 

 

Свързани продукти

Грах Désirée
Код: 9338
Цена: 2.79 лв.
Грах градински Kelvedon Wonder
Код: 20320
Цена: 1.59 лв.
Грах градински Рондо
Код: 1820
Цена: 2.29 лв.
Грах Метеор
Код: 9340
Цена: 2.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника