Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Най-доброто време за поливане на растенията

Най-доброто време за поливане на растенията


Сподели

Когато и да се разходите из квартала или по крайбрежните улици на курортните градчета, все ще забележите някой да полива. Някои хора поливат след работа, други настройват автоматичните си поливни системи през интервали от 8-10 часа, а трети разчитат на времето, в което децата им решат да си поиграят с маркуча.

И все пак, правилното поливане не само ще помогне на растенията да са по-здрави и по-изобилни, но и ще спести не малко средства от сметката за вода.

Ето нашите съвети за по-ефективно поливане на градината:

 Сутрешно или вечерно поливане?

Един от основните спорове между запалените градинари е дали сутрин е по добре да се полива или вечер. А правилният отговор е…зависи как поливате.

Ако поливате „отгоре“ с маркуч, разпръсквач или друг вид система за симулиране на дъжд, то сутрин е най-доброто време, тъй като свежо оросената листна маса бързо ще изсъхне и листата няма да изгорят от силното лятно слънце. Допълнително, бързото изсъхване на водните капки по листата няма да създаде условия за развитие на бактериални болести и гнилостни процеси.

Ако поливате чрез система за капково напояване, или имате възможност да поливате растенията в основата им, най-доброто време за поливане е вечер когато водата ще има достатъчно време да проникне в дълбочина преди да се изпари под високата дневна температура.

Поливане на едногодишни и многогодишни растения

Любимите ни едногодишни петунии, цинии, невени и циганчета изпълват жизнения си цикъл в рамките на една година и развиват значително по-плитка коренова система. По време на летните горещини едногодишните растения страдат и трябва да се поливат ежедневно, тъй като горният слой почва бързо се нагрява през горещите дни и освен от суша, едногодишните растения могат да бъдат засегнати и от прегряване на корените.

Многогодишните растения имат по-дълбоки корени, които им позволяват да издържат известно време на по-екстремни горещини. Най-доброто време за поливане на многогодишни растения като лавандула, розмарин, цъфтящи храсти, вечно зелени храсти и декоративни дръвчета е 1-2 вечери седмично, бавно и обилно – така че водата да има време да достигне до по-дълбоките корени.

Най-доброто време за дълбоко поливане на многогодишни растения е веднага след дъжд, тъй като дъждът ще проправи допълнително път на водата, така че тя да проникне възможно най-дълбоко.

Многогодишните видове с по-плитки корени като хортензии, магнолии и декоративни дръвчета имат нужда от по-често поливане.

Поливане на саксийни растения

Поливането на балконски растения и градински саксии е равносилно на подхранване – добре овлажнените растения имат буен и здрав растеж. При саксийните растения няма правилно време за поливане, те трябва да се поливат и сутрин и вечер. Сутрешните поливки ще помогнат на цветята ви да се справят с изтощителното лятно слънце, а вечерните ще ги възстановят след горещия ден. Колкото по-малка е саксията, толкова повече вода трябва да й осигурите, така че най-добре ползвайте по-големи саксии, които ще успяват да задържат част от влагата.

Поливане на зеленчуковата градина

Много малко зеленчуци могат да издържат прекомерна суша, а тези, които могат, издържат засушаване до определена степен. Тук можете да прочетете кои зеленчуци издържат на по-сух климат.

Прекомерното засушаване на зеленчуковите растения може да доведе до окапване на цветовете и липса на плодове. Зеленчуците, които имат нужда от допълнително поливане по време на горещото лято са: карфиол, целина, краставици, пипер, репички и тикви. Тези растения имат нужда от осигуряване на постоянна почвена влажност за да отгледат вкусни плодове. Ползвайте капково напояване или поливайте в основата на растенията, за да не мокрите листата, които ще изгорят на слънцето.