Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Как да си направим кулинарна градинка на балкона?

Как да си направим кулинарна градинка на балкона?


Сподели

Пълно ръководство

Вместо последна спирка за стари буркани и непотребни вещи, балконът може да се превърне в домашна кулинарна градинка, която, когато й дойде времето, да ви дарява с богата реколта от ароматни подправки, свежи и 100% чисти зеленчуци, сочни и божествено вкусни плодове с вкус, който никога не можете да получите от магазина!

Сред задължителните условия за успешна балкон-градина са достатъчно време, навременна грижа и добро планиране.

Ще трябва да откраднете част от забързаното си градско ежедневие, за да се грижите за растенията, които искате да отглеждате. Тъй като не говорим за голяма градина – 15 минути на ден ще са достатъчни за основните градинарски дейности като поливане, оформяне и почистване на сухи листа/цветове.

Ако искате да ви се получават нещатас „минимално усилие за максимален ефект“, ще трябва да сте последователни и търпеливи! Точното количество вода, без да заблатявате или засушавате, подхранване, подрязване и пресаждане в точния момент, са все дейности, които трябва редовно да изпълнявате.

Планирането е първият и най-съществен момент. Разполагате с ограничено пространство и това е сериозно предизвикателство – как да използвате всеки сантиметър пространство така, че да се възползвате от максимална реколта. Допълнително, изборът на растителност трябва да се съобрази с локалния климат и сезонност.

Възползвайте се от възможностите по вертикала, за да създадете повече пространство.

Потърсете в интернет различни идеи за вертикална градина и удвоете мястото, с което разполагате. Помислете и за, различни от обичайните саксии, съдове за засаждане – сандъчета за парапет, стенни саксии, висящи съдове и подпори. Отглеждайте повече увивни растения – краставици, лозички и други. Можете да създадете допълнително пространство и с цветарник или друга стойка.

Няколко основни изисквания и съвети преди да започнете.

Вместо градинска почва, използвайте торфен субстрат. Торфът е лек, подобрява дренажа и аерацията.

Според изложението на помещението, пресметнете колко часа дневна светлина получават растенията ви. Повечето подправки в кулинарната градинка трябва да получават поне 6-7 часа директна светлина всеки ден!

Подхранвайте само с органичен тор и използвайте по-големи саксии, за да отгледате вкусни чери домати, чушлета и лимони.

Започнете с подправки.

Ако сте начинаещи в градинарството, започнете с подправки! Те са лесни за отглеждане и можете да ги отглеждате навсякъде където има слънце. Изберете какво ще отглеждате според вкуса ви и локалния климат.

Прочетете как да отгледате подправки от семена.

Зеленчуци, които можете да отглеждате на балкона

Стига да имате достатъчно дълбоки съдове, можете да отгледате почти всеки зеленчук на балкона! За тиквички, домати, патладжан, краставици и чушлета ви трябват саксии дълбоки поне 30-40 см. Подправки, листни зеленчуци, репички и моркови понасят и по-плитки съдове с дълбочина около 15-20 см. Чери доматите, зеленият лук, грахът и марулите могат да дадат богата реколта и на малко пространство!

Подправки и зеленчуци за полусенчести места (4-6 часа светлина)

Целина, магданоз, мента, кориандър, маруля, спанак, грах, репички, моркови

Подправки и зеленчуци за слънчеви места (повече от 6 часа светлина)

Босилек, мащерка, копър, див лук, лавандула, розмарин, домати, чушлета – сладки и люти, патладжан, краставици, тикви, пъпеши и дини

Ако искате да си направите кулинарна градинка на балкона, но все още не знаете как, прочетете пълното ръководство Как се прави разсад в домашни условия.

А след това, изберете любими сортове подправки и зеленчуци и се захващайте за работа! Smile