Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

ИКЕБАНА - да напишем поема с цветя!

ИКЕБАНА - да напишем поема с цветя!


Сподели

Думата икебана обикновено се превежда като "японско изкуство за подреждане на цветя", но в икебана могат да се използват всякакви материали -  живи клонки, части от увивни растения, листа, зърна, плодове, семена, цветя – живи или изсушени. В икебана могат да се включат и най-различни други елементи като дърво, стъкло, керамика, текстил, пластмаса.

През 500 годишната си история икебана приема най-различни форми от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и артистични скулптори, които могат да украсят всяко пространство, вън или вътре. Практикуването на икебана, наричана още "Пътят на цветята", се възприема и като форма на пътуване към вътрешната ни хармония - смяна на сезоните, времеи промяна.

Преди години това изкуство е било изучавано в училищата в Япония. Според древни китайски вярвания, изкуството на икебаната представлява уникална комбинация на човешкия дух и природата. Според историческите записки през V век будизмът е внесен в Китай, заедно с практиката за подреждане на цветя като част от молитвената церемония.

При подреждането на цветята се спазва принципът на превъзходството, пропорционалността, хармонията и ритъма. Изработването на икебана символизира и идеята за вечния кръговрат на живота.

 Три са основните елементи, които трябва да присъстват в композицията, за да се получи хармония между човека и природата: небе, човек и земя.

 

 

 

 

  Небето е най-високият елемент в композицията,

 

 

 

 

 

 

 

  средният елемент символизира човека

 

 

 

 

 

 

  и третият, върху който се акцентира, символизира земята.

 

 

 

Трите главни елемента, се поставят така, че да образуват разностранен триъгълник.

 

 

 

 

 

 

 

 Ето как се прави икебана в няколко лесни стъпки:

Изберете любим съд – ваза, купа, кашпа, чаша…каквото ви харесва!

  • Поставете на дъното парче пиафлора (цветарска гъба), която предварително е стояла във вода няколко часа, за да се напои добре.Ако икебаната е от сухи цветя, не ви трябва пиафлора.

 

  • Изберете си 3 любими растения/цветя с различна дължина на стеблото.

Поставете най-дългото цвете от ляво, а другите две – така че да общо да образуват разностранен триъгълник и цветовете им да гледат нагоре 

  • Допълнете композицията с по-ниски и кичести цветя, листа или други растения и материали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поставете икебаната на място, на което ще я виждате и ще й се радвате!

Като традиционно японско изкуство икебаната, освен декорация, е и символ на извисеното душевно съприкосновение на човека с природата и съществуването му във времето и пространството. Съотношението на материите, стилът на подредба, големината, формата, структурата, обемът и цветът на използваните материали, мястото и поводът са от особено голямо значение. Също така, всяко цвете, зелено растение или материал има свой характер, излъчване и символ, съчетаването им в икебана създава уникален смисъл и стил…

Лалето, например, е символ на споделената любов, ябълката – на мира и съгласието, хризантемата – на властта и силата, орхидеята – на радостта, жасминът – на насладата от живота.

Можете да експериментирате с икебана според сезона, времето и вдъхновението си и да създадете цяла поема само с няколко стръка цветя!

Започнете с есенна икебана, зимна икебана, коледна икебана, икебана за милите деца или за любимо другарче…а по-нататък продължете и с по-задълбочени композиции и послания.

Сред цветята, подходящи за икебана са :лале, нарцис, минзухар, маргаритки, никотиана, стрелиция, пампаска трева, ешолция, далия, мак, лупина, космос, лавандула, както и всички цъфтящи и декоративни храсти, и цветни есенни листа!

А на страниците на Botanika.bg можете да четете как да ги отгледате сами (много от тях могат да се отгледат и през есента)…това вече ще е върхът на майсторството!