Грижи за зеленчуковата градина!

Грижи за зеленчуковата градина!


Сподели

Зеленчуковата градина

Грижи за зелето и карфиола

Горещото лято е най- неблагоприятниятно за тези две растения, за това и грижите за тях са от особено значение. Не са много, но са важни. Състоят се в поливане, окопаване, борба с болестите и неприятелите.

Когато зелето и карфиолът са засадени в подходящите срокове, първото окопаване се извършва още през юли. Второто обикновено е в началото на август. Това е моментът, в който си заслужава да се извърши и подхранване. Използвайте Лактофол Гранулиран универсален тоp.

Засейте си сега магданоз.

Една от най-употребяваните подправки в българската кухня е магданозът. Листата му са по-ценни, когато са откъснати от млади растения. Като имате предвид това, вече може да подновите старата леха с нова. Лятото е много подходящ момент за сеитба. Можете да използвате сортове като - Магданоз листен, Магданоз къдрав и Магданоз Фестивал 68.

Подходящият срок за сеитбата му е първата половина на август. Семената може да засеете разпръснато, но най-добре е да ги положите по предварително отбелязани редове на разстояние 10-15 см един от друг.

Поливайте до поникването с не много вода, но всеки ден, а по-нататък според нуждата. Отстранявайте редовно и всеки поникнал плевел.

Когато листата на магданоза достигнат 12-15 см, може да ги изрязвате и използвате. Внимавате да не нараните растежните връхчета, за да се развият нови.

Лук

Времето за прибиране настъпва, когато листата полягат. Това е 10-15 дни, след като краищата са започнали да пожълтяват. Тези признаци може да ви ориентират през юли, но през август няма причини да се чака. Направил ли е глави (луковиците), трябва да се извадят от почвата, защото и лекото овлажняване в резултат на слабо преваляване ще предизвика вторичен растеж. А такъв лук не подлежи на съхранение за зимата.

Луковиците се изваждат чрез изскубване, без да се късат листата. Оттук нататък следва един много важен момент - сушенето. Не случайно този лук се нарича сух, макар луковиците да се запазват сочни. Сушенето се извършва на слънце в продължение на 10-15 дни. Лукът се суши под навес.

Зелена салата

Ако искате да имате в двора си зелени салати в късната есен, първата половина на август е времето да си засеете семената за получаване на разсад. За около месец става готов за засаждане.

Поливайте редовно, за да предотвратите изсъхване на растенията.

Всички зеленчуци се нуждаят от поливане, особено в горещото лято, когато влагата от почвата бързо се изпарява. За правилното им развитие и нормално плододаване. почвата трябва да е винаги оптимално влажна. Допусне ли се засушаване, обикновено се наблюдава т. нар. върхово гниене на плодовете, най-вече при доматите и пипера. Обилното поливане след засушаване предизвиква напукване на плодовете, най-ясно изразено при доматите, последвано от загниване.

Подходящото време за поливане е сутрин до към 11 часа. Тогава разликата в температурата на водата, въздуха и почвата е по-малка. Вечерните часове са приемливи, но тогава има друга опасност - поради високата влажност през нощта по листата се образуват капчици, а това вече е условие да се развият гъбичките причинители на различни болести по зеленчуците.

Премахвайте редовно най-долните листа на краставиците и тиквичките. Те са застарели и не изпълняват вече основната си роля.

При беритбата на дините и пъпешите, както на патладжана и тиквичките, използвайте остър нож, за да не разкъсвате стъблата на растенията.

За богата и продължителна реколта, балансирано хранене и отличен вкус, подхранвайте зеленчуците с Лактофол гранулиран тор за Домати и Лактофол гранулиран УНИВЕРСАЛЕН тор.

Свързани продукти

Декоративни тикви
Код: 20132
Цена: 1.59 лв.
Карфиол Bora
Код: v812
Цена: 2.69 лв.
Краставица  Дълга
Код: 203080
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Маркетмор
Код: 20307
Цена: 1.59 лв.
Краставица Деликатесна
Код: 7005
Цена: 1.49 лв.
Краставица Олимп F1
Код: v714
Цена: 4.29 лв.
Краставица Тони
Код: 7108
Цена: 1.59 лв.
Краставици Гергана
Код: 1837
Цена: 1.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника