Есен в тиквена саксия

Есен в тиквена саксия


Сподели

Есента е най-цветният и живописен сезон. През него можем не само да се любуваме на пъстротата на дърветата и лъчите на есенното слънце, които се прокрадват през шарените листа, но и на красивите и вкусни тикви. Те със сигурност са едно от най-големите богатства на този период от годината.

Може би точно сега е време за един по-различен, красив и екологичен Хелоуин у дома. Затова, вместо да купувате пластмасови скелети и найлонови паяжини за предстоящия празник, поканете децата и заедно се впуснете в приключението да украсите дома си с дарове от есенната природа и да създадете дълготрайна есенна градина в тиквена саксия. А, за да разберете как точно може да се случи това, гледайте видеото.

Освен че са вкусни за похапване, тиквите стават и за саксии за есенни композиции. Те  са евтини, лесни за оформяне в каквато форма искате и са интересна хрумка за украса по това време на годината. Есента е от най-благодатните периоди, в които с малко материали и въображение можете да си направите зашеметяващи комбинации в тиква, за да се заредите с настроение през предстоящите сиви месеци.

Украсете поляната пред дома си, за да посреща вдъхновяващо гостите на входната врата или да оцветява дъждовните дни на някой прозорец. Тиквената градинка ще изглежда добре поне два месеца. След това можете да пресадите растенията в сандъче или в саксия на балкона, а тиквата да компостирате за 100% устойчивост на градинарския ви проект.

Какво ще ви трябва:

1. Голяма тиква

2. Различни цветове и форми сукуленти

3. Декоративна трева Blue fescue

4. Офиопогон

5. Лизимахия

6. Винка или друго каскадно растение

4. Чиста почва

5. Дребни дренажни камъчета

Можете да замените растенията с други по ваш вкус. Добавете лавандула, ягода, цинерария или пък други студоустойчиви сукуленти, които след това също можете да засадите навън.

А сега... да се захващаме за работа!

Първо поставете тиквата върху масата, така че да е центрирана и стабилно стъпила на плота. Ако дъното ѝ не е равно, можете да отрежете тънък слой, за да я изравните. Ако ще държите тиквената градинка навън, можете да пробиете дупка на дъното за дренаж, а ако ще украсите дома си с нея, не пробивайте дупка, за да не протече и нарани повърхността на масата. Отрежете капака и издълбайте вътрешността.

След като отстраните цялата вътрешност, напълнете тиквата с почва и дребни дренажни камъчета.

Засадете растенията едно по едно, като започнете с най-голямото и го засадите най-отзад. Засадете и останалите растения по височина, за да можете да се наслаждавате на всички цветове и форми и се старайте растенията да преливат от тиквената ви саксия, за да създават усещане за плътност и изобилие.

Поливайте веднъж седмично и се наслаждавайте на своята тиквена есен!

След два месеца пресадете растенията в саксии или сандъчета на балкона. Изберете растения, които са студоустойчиви и изглеждат добре и през зимата, така че още дълго да могат да ви радват.

Синята декоративна трева придава плътност на цветните композиции и независимо дали се отглежда в саксия, или в почва на двора, расте като компактна туфа и не превишава 30 сантиметра височина. Непретенциозна е към условията на отглеждане и целогодишно запазва окраската си.

Винката е многогодишно растение, което бързо покрива почвата и много красиво разстила стеблата си. Издържа на сянка, на вятър и е добър избор за сандъчета на балкона.

Офиопогонът идва от далечния азиатски изток и расте успешно навън в нашите условия. Заслужава специално място на балкон-градината ви, затова отсега помислете за красива саксия, която да изпълни и прелее.

Сукулентите са чудесни растения – безкрайно непретенциозни и красиви във всевъзможни форми и цветове. Много от тях са зимоустойчиви, но има и топлолюбиви, така че избирайте внимателно.

И последно, в старите ботанически книги наричат Лизимахията „лечител на 100 болести“, но дори и само като декоративно растение може да озелени всеки северен балкон.

Докато правим тиквени саксии, а улиците се изпъстрят със страховити маски за Хелоуин още от средата на месеца, то по нищо не си личи настъпването на Деня на Будителите.

За да го почетем по граднарски, нека си припомним някои от любимите цветя на българската литература:

„…каменарят се завърна, набрал голяма китка сини минзухари. Той ги гледаше и се усмихваше, очите му се пълнеха с тиха, сладка радост.“

СИНИТЕ МИНЗУХАРИ

Йордан Йовков

 ***

„Ти сещаш – непорочна – над тебе някой бди:

чувствено-набожна – то моята мечта е.

С венец от мак и здравец на чело, 

настръхнала над твоето легло,

тя бди, желае – и не смее...“

ДАЛЕКО СИ...

Пейо Яворов

***

„През месец май на юг, в Македония, цъфтят вече всички цветя, тежат от всякакви цветя лехите по градините…По високо надигналите се жита из полето гъсто се синеят метличини, по бреговете, на припек, пламти нашироко див мак, полюляват се белите венчета на лайки, тлее като синкавочервена жерава мащерка или това е нейният свеж, бодър мирис, който иде с всеки полъх на ветреца.“

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСТВОТО…

Димитър Талев

Отгледайте ги и нека през цялата година будят радост в очите ви!

 

Свързани продукти

Terraneo глинена саксия Carpi ф17
Код: 700187
Цена: 9.99 лв.
Декоративни тикви
Код: p701
Цена: 12.09 лв.
Тиква Waldham Butternut
Код: v788
Цена: 4.29 лв.
Тиквичка GIRAUMON TURBAN
Код: v734
Цена: 6.59 лв.
Универсален субстрат 10 л
Код: 9306
Цена: 5.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника