Азбука на компостирането: от А до Я

Азбука на компостирането: от А до Я


Сподели

Какво можете и какво не можете да компостирате в домашния си компостер

Независимо дали вече имате домашен компостер, или все още обмисляте как точно да започнете да организирате битовите си отпадъци, така че да намалите количеството им и да направите нещо полезно за растенията си, както и за природата, ще имате нужда от верния отговор на въпроса „Какво мога да компостирам?“. Точно на това важно питане ще ви отговорим днес.

Без колебание ще наблегнем на всички видове храни, които често объркват хората, когато стане дума за домашно компостиране на биоотпадъци. Организирали сме храните, които могат да се компостират в домашни условия в „Азбука на компостирането“, така че за всички нас да бъде по-лесно и удобно да намерим верния отговор, когато имаме колебания за някой продукт.

Компостирането с домашните компостери Bokashi е лесно. Разграждането на биоотпадъците се извършва анаеробно, което всъщност предполага, че можете да слагате почти всякакви хранителни отпадъци в домашния си компостер. Затова по-скоро е нужно да изясним какво може и какво не бива да отива в компостера, което не е хранителен отпадък.

Азбука на компостирането

Какво може и какво не може да изхвърляме в домашния си компостер Bokashi

Банани. Обелки от банани – да. Те ще добавят много полезни елементи към домашния ви компост.

Вълна – да, но в малки количества. На практика вълната е животинска козина. Ако вълната не е чиста, по-добре не я добавяйте към домашния си компост.

Животински екскременти – не, те определено не трябва да се изхвърлят в домашния компостер. Главно защото може да съдържат патогени и паразити, които да развалят целия компост. Дори и екскрементите на домашните ви любимци да не съдържат патогени и паразити, те не са подходящ органичен продукт за компоста, който ще ползвате за растенията си. Затова горещо ви препоръчваме да НЕ изхвърляте животински екскременти в домашния си компостер.

Животински косми – да, те могат без притеснение да отиват в домашния ви компостер. Животинската козина е богата на азот, който е важен елемент за компостирането, заедно с въглерода. Така че можете да слагате космите от домашните си любимци в домашния си компостер, но не в твърде големи количества. Ако се случи така, че имате прекалено много сухи материали в домашния си компостер, когато добавяте животинска козина, трябва да я напръсквате с малко вода отгоре.

Лук – да. Той не е никакъв проблем за разграждане в домашния компостер.

Месо – да. Можете да компостирате сурово или готвено месо. Но не бива да бъде в големи количества или да е с едри кокали. Те изискват твърде дълго време, за да се разградят.

Млечни продукти – да. Те се разграждат добре в домашния компостер. Но имайте предвид, че не е добре да изливате течности в него. Така че без прясно мляко.

Олио – не. При Bokashi компостирането трябва да се избягват всякакви течности. Така че олио, зехтин и т.н. не са препоръчителни за домашно компостиране.

Орехови листа – да, но в много малки количества. Ако все пак решите да ги изхвърляте в домашния си компостер, те не бива да бъдат повече от 5% от общия компост.

Плодове – да. И то в по-големи количества. Точно както зеленчуците, така и плодовете са сред най-подходящите материали за домашни компостиране. Имайте предвид все пак, че те съдържат много вода, затова трябва да източвате течния био тор от компостера си по-често.

Сготвена храна – да. Можете да добавяте остатъци от почти всякакви готвени ястия, но тъй като изхвърлянето на храна никога не е препоръчително, старайте се да приготвяте толкова храна, колкото можете да изядете.

Хартия – не. Можете да слагате малки парчета кухненска хартия понякога, но по принцип хартията не е добра за домашния компостер.

Цитруси – да. Обелките от цитрусови плодове също съдържат множество хранителни вещества, полезни за домашния компост. Но винаги се уверявайте във високото качество на плодовете, които купувате и чиито обелки ще добавяте към домашния си компост, тъй като в много от тях може да се съдържат пестициди.

Черупки от яйца – да. Те са страхотен източник на калций, който става усвоим от растенията, след като се разградят в домашния компост.

С точните отговори на въпросите за домашното компостиране, няма да се колебаете какво може и какво не може да отива във вашия компостер. Когато разполагате с тях, можете спокойно да се впуснете в това прекрасно и полезно приключение – домашното компостиране.

Прочетете още за домашното компостиране - тук!

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника