Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

8 съвета за 8 пъти по-трайни летни букети

8 съвета за 8 пъти по-трайни летни букети


Сподели

Да набереш букет от градината е чувство, което само тези, които са изпитвали, могат да разберат…а след това всичко наоколо започва да ухае на лятна сладост. Лятото изобилства от цветя, които могат да красят вазата ви със седмици, ако знаете как да задържите свежестта и аромата им по-дълго. Далии, цинии, космоси, лилиуми, алстромерии, ружи, полски цветя, ароматни подправки, диви треви…всички участват в безбрежието на лятото!

Ето нашите 8 съвета за 8 пъти по-трайни летни букети:

1. Поставете цветята в достатъчно широк и чист съд. Предварително измитата ваза ще намали риска от развитие на бактерии, които могат да заразят цветята. Съдовете с широко гърло няма да притискат и наранят стеблата на крехките цветове.

2. Използвайте топла, а не студена вода! (Врялата вода не се брои за топла). Напълнете вазата с вода с температура около 40-45 градуса. Поставете цветята и преместете вазата на по-студено място за 1-2 часа. Молекулите на топлата вода се движат по-бързо в стеблата на цветята, а хладният въздух ще изпари по-малко влага от листата им. Този процес на адаптация се нарича „Закаляване“ и значително увеличава живота на прясно откъснатите цветя.

3. Премахнете листата около краищата на стеблата. Водата във вазата се запазва свежа за по-дълго време, ако няма потопени гниещи листа, така че премахнете всички листа, които могат да попаднат във водата.

4. Редовно сменяйте водата. За да запазите букета свеж по-дълго време, подменяйте водата във вазата. Това ще понижи риска от гниене и инфекции.

5. Отрежете стеблата под ъгъл от 45 градуса. Използвайте остър нож и от време на време подкъсявайте стеблата под ъгъл. Това ще увеличи способността на цветята да абсорбират вода.

6. Направете си домашен консервант за букети: смесете 1 част газирана лимонада (или друга безалкохолна напитка, която съдържа захар и киселина) с 3 части вода и добавете 2-3 капки белина. Консервантът ще убие вредните микроорганизми и ще задържи цветята ви свежи по-дълго време.

7. Поставете вазата далеч от директно слънце, отопление и фруктиери. Директното слънце и източниците на топлина са допълнителен стресов фактор за вече откъснатите цветя, а близостта на сезонните плодове до цветята може да се окаже причина за бързо увяхване заради етиленът, който се изпуска от някои плодове.

8. Редовно премахвайте увехналите цветове. Отстранете всички изсъхнали, увехнали или загнили цветове веднага щом ги забележите. Те също отделят етилен, който влияе негативно на свежестта на цветята.

 

А след като изпълните магията за дълго и благо ухание, елате на фейсбук страницата на Botanika и ни зарадвайте с оригиналните си букети!