5 начина, по които компостирането подобрява живота ни

5 начина, по които компостирането подобрява живота ни


Сподели

Компостирането в домашни условия не е илюзия, не е лукс. Това е най-хитрият, ефективен и добър начин, по който можем да намалим количеството на боклука, който правим ежедневно, като не допуснем нищо био да бъде обявено за боклук. В същото време можем да осигурим на растенията си страхотен био компост и те ще ни бъдат благодарни за това.

Когато компостираме в домашни условия, ние спестяваме пари, усилия, подобряваме качеството на почвата на градинските си, балконски или стайни растения и намаляваме вредното влияние от ежедневното изхвърляне на боклук върху околната среда.

Добавянето на компост към растенията, които отглеждаме, няма само да подхрани почвата им, но ще я обогати с много ценни за растенията хранителни вещества и микроорганизми. А това ще се отрази много добре на растежа им. Компостът може също така да подобри устойчивостта на почвата, дренажа ѝ и да ѝ помогне да остане влажна.

Пестите пари

Когато компостирате и използвате получения компост, няма нужда да купувате друг вид химически торове и подобрители. Компостът е безплатен.

Той помага да се поддържа необходимата влага в почвата, затова и няма да има нужда толкова често да поливате растенията си.

Ценните хранителни вещества, които растенията ви получават с компоста, не се измиват от дъжда. Нищо не се губи.

Пестите ресурси

Голяма част от отпадъците ви отиват в кошчето за компост и по този начин всеки ден намалявате количеството на боклука, който изхвърляте.

Пестите вода, тъй като се налага по-рядко да поливате растенията си.

Изхвърляте по-малко боклук като домакинство и с това давате своя малък, но значим принос към опазването на околната среда.

Благоприятно влияние върху почвата на растенията

Компостът доставя важни хранителни вещества към почвата на растенията, които отглеждате, той е нежен към нея, усвоява се бавно и постепенно и е естествен подобрител, който няма да причини изгаряне на листата на растенията ви например.

Компостирайки намалявате вредите за околната среда

Първо, изхвърляйки по-малко боклук, намалявате емисиите от въглероден диоксид, които камионите за смет изхвърлят в атмосферата всеки ден, превозвайки боклука от контейнерите пред домовете ни до сметищата.

Органичните отпадъци, изхвърлени на сметището се разграждат анаеробно (без участието на кислород), което произвежда метан, а той е парников газ, който е 21 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

Намалявате и количеството химически торове, използвани в отглеждането на растения.

И най-важното: когато компостирате, вие затваряте кръга, като връщате в почвата онова, което сте отгледали в нея, за да ви помогне да имате още по-богата и хубава био реколта.

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника