Зимна градина в саксия

Зимна градина в саксия


Сподели

През зимите в България не можем да се радваме на обичайните балконски обитатели – петунии, мушката, тагетеси, незабравки и бегонии, но пък можем да запълним сандъчетата със зимоустойчиви многогодишни растения, които ще допринасят към коледната атмосфера и ще изобилстват от цвят, аромат и настроение!

Всеки сезон има своята красота и най-хубавото е, че можем да пренесем природата и на балкона си!

Основното правило за изграждане на зимна градина в саксия е да подберем дребни и компактни сортове, които ще се чувстват добре на студено, ветровито и не много слънчево място.

Вариантите са много: дребни иглолистни храсти, декоративни треви, теменужки, ранни нарциси, ерика, бергения, зимен кукуряк, гаултерия, бръшлян, а защо не и ядливите кейл, розмарин, боровинка, къри…

Повечето зимоустойчиви многогодишни растения растат добре в по-кисела почва и нямат прекомерни изисквания към подхранването. Предпочитат по-сенчести и влажни места. Единственото им условие е почвата да съдържа балансирано съотношение на вода и въздух, т.е. почвата да не изсъхва бързо, но и да не се наводнява и заблатява.

Как да подготвим саксията за зимните растения?

  1. Поставете слой дренаж на дъното на саксията;
  2. Напълнете до ½ от обема на саксията с торфен субстрат с по-едра фракция и по-ниско pH;
  3. Аранжирайте растенията, които сте подбрали като оставите достатъчно място за корените и листата им;
  4. Допълнете саксията с почва като притискате, така че да изкарате ненужния въздух и почвата да направи контакт с корените.

Най-отгоре добавете слой мулч, който ще задържа влагата и ще топли корените.

Как да се грижим за зимната градина?

  • Поливайте веднъж седмично без да заблатявате.
  • Поливайте през деня, за да има време водата по листата да се изпари и да не предизвиква развитие на бактериални болести;
  • Радвайте се на цветовете на зимните дребноплодни храсти и съберете семена за размножаване.

Как да размножим многогодишните храсти чрез семена?

За много многогодишни растения е нужен период на студ и влага, за да покълнат и растат здрави, красиви и плодородни. Този метод на покълване при „по-коравите“ семена се нарича стратификация. И освен, че звучи много сложно, всъщност нищо в него не е сложно. Просто ги поставете за 3 месеца във навлажнена хартия и плик в хладилника. От време на време, изваждайте плика и сменяйте хартията, за да не мухляса от влагата. В края на м. март извадете семената и ги посейте в саксия с почва и пясък на по-заветно и топло място.

 

А сега, украсете зимната градина и нека бъде Коледа и на балкона!

Весели празници!