Време е за съхраняване на летните луковици!

Време е за съхраняване на летните луковици!


Сподели

Преди да засадите луковиците на пролетните цветя (лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари и др.) е време да извадите и съхраните луковиците от летните цветя (далии, гладиоли, бегонии и др.)

Добре е да отрежете цвета скоро след като увехне иначе рискувате луковицата му да вложи енергията си в производство на семена, а не да я пази за по-обилен цъфтеж на следващата година!

След като отрежете цвета оставете листата да изсъхнат сами.

Важно е да се оставят листата на прецъфтелите луковици да пожълтеят и изсъхнат преди да се отрежат. Не режете прецъфтелите листа и не ги късайте, а по-добре засадете многогодишни растения пред луковичните цветя, за да не ви пречат луковиците по време на естественото им доузряване.

Правилно извадените и изсушени луковици гарантират качеството на цветята на следващата пролет. Летните луковици обикновено узряват през последната седмица на септември - началото на октoмври и тогава започва изваждането им, като се започва от ранните сортове и се продължава с по-късните.

Към момента на изваждането луковиците трябва лесно да се отделят от майчината грудка и същевремнно да не са отделени още от нея. Стъблото се изрязва 1-2 см над грудката.

Ако се закъснее с изваждането, особено при влажна  и хладна есен, почти е сигурно заразяването им с гъбни и бактериални болести. Растенията се подкопават с лопати или с вила при топло време и суха почва.

Откопаните растения внимателно се оттърсват от пръстта и се разстилат на топло, сухо и слънчево място да съхнат. Болните веднага се отделят и изгарят. За да се ускори сушенето, може веднага да се отстрани старата майчина грудка, която често се явява като опасен източник на инфекции. Ако това не стане в деня на откопаването, по-добре е старата грудка да се отстрани след пълното просушаване на материала, когато по новите грудки вече се е образувала твърда коричка (обвивка).

При сухо и топло време луковиците се оставят да съхнат 1-3 дни на слънце, а после, ако е възможно, се препоръчва да бъдат пренесени в отоплявани проветриви помещения с температура 35-40°С. Там остават до пълното им изсъхване. Това бързо сушене предпазва посадъчния материал от развитието на различни патогени. Ако няма условия за бързо просушаване, тогава луковиците се поставят в топло и проветриво помещение, като на всеки 2-3 дни се преравят с ръка.

След около седмица,  луковиците се съхраняват в хартиени пликове, картонени кутии, или щайги в хладни помещения - от 0 до 5-8°С.

Луковиците на далиите и бегониите можете да сложите в сух торф или дървени стърготини.

Можете да купите торф в различни разфасовки тук.

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника