Семена за Шопска салата

Семена за Шопска салата


Сподели

Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП „Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“ в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константнин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева - тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето. Приготвя се от

  +  +  +  +  и настъргано бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. По желание може да се добави и люта чушка. Украсява се отгоре върху настърганото сирене със стрък пресен магданоз, черни маслина или малка люта чушка.

От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Република Македония. Широко е разпространена и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата). Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.

 

Източник: Уикипедия

Марки представени в магазин Ботаника