Подправките
Сподели
Чубрица
Тази широко разпространена и непретенциозна подправка може да бъде отгледана във всяка дворна градина. За нуждите на домакинството обикновено не заема самостоятелна площ, а се засажда тук-там по тировете и вадите на по-голямо или по-малко разстояние.
Чубрицата се отглежда чрез предварително произведен разсад. За ограничените нужди на домакинството може да отгледате в сандъче, настанено в неотопляемо помещение. За повече разсад ще се наложи да използвате студена леха, покрита с еднослойно или двуслойно полиетиленово платно според метеорологичните условия. Може да отделите и място в лехите с разсад за средноран пипер или домати.
Семената се засяват през март. Покриват се с тънък пласт (1-1,5 см) торопочвена смес. Разсадът е готов за засаждане на открито след като е преминала опасността от слани. Тогава се засаждат и други зеленчуци и край тях тук-там ще боднете и чубрицата. Отглеждането й по вадите и тировете минава и без специални грижи. Прибира се в началото на цъфтежа. Суши се на сянка в проветриви помещения.
Магданоз
Магданозът се отглежда, подобно на морковите, на високи лехи, не по-широки от 70-80 см (при поливка с течаща вода до 40-50 см). Засява се на редове на 10-15 см ред от ред при зариване на семената на дълбочина 2-2,5 см. Листният магданоз се сее със сеитбена норма 700-800 кг на дка. семена, кореновидният - с 300-350 кг на дка. Сее се рано напролет, когато стане възможно да се работи, и предзимно - през декември. След сеитбата почвата се притъпква леко с дъска.
Листният магданоз не се прорежда; кореновидният се прорежда около 1 месец след поникването, на разстояние 5-8 см растение от растение. Полагат се особени грижи за почистване на посева от плевели и за редовни поливки през 7-8 дни. След като се изреже листната маса, се подхранва с 8-10 кг на дка. амониева селитра. След това се полива обилно, за да може да проникне торът до кореновата система.
След оформяне на листната розетка магданозът е готов за изрязване. При ранна сеитба това е около средата на май. Листата на магданоза се отрязват, без да се поврежда връхната пъпка, след вдигане на росата. При добри грижи те се режат през 20-25 дни. За пазара се връзват на връзки от по 100 гр. Така продължава до застудяване късно през есента. Листният магданоз се оставя да презимува на мястото и през пролетта, преди израстването на цветоносните стъбла, а след това се орязва 1-2 пъти. Кореновидният магданоз се прибира в края на октомври - началото на ноември; листата му се орязват около 2 см над челото и кореноплодите се съхраняват през зимата. Кореноплодите трябва да се пазят от нараняване.
Копър
Вегетационният период на копъра е къс и за да се осигурят продължително време свежи растения, необходимо е да се засява в различни срокове в култивационните съоръжения и на полето. В култивационни съоръжения (парници, оранжерии и тунели) се отглежда през зимните и пролетните месеци. В тях се засява разпръснато с по-висока сеитбена норма. Сеитбата на полето става най-вече през пролетта - февруари и началото на март, и през есента - от края на август до октомври.Подготовката на почвата се прави още през есента за пролетните посеви и се състои от торене с разложен оборски тор и суперфосфат. При късно засяване през пролетта растенията не се развиват нормално и добивът е нисък.
За да се улесни и да се ускори поникването, семената се накисват в хладка вода, а след това се рътят. При есенната сеитба, през октомври, ако се понижат температурите, посевите могат да се покрият с полиетиленово платно.
Когато растението достигне 10-12 см височина е готово за прибиране на листната маса. Листата се изрязват и се навръзват на връзки. Цъфналите растения (обикновено става на 80-ия - 90-ия ден след сеитбата) се изскубват, отстранява се полепналата почва и те се правят на връзки.
Подправката в свежо състояние се използва за ароматизиране на салати, супи, сосове, маринати, за приготвяне на таратор, кисели краставички, при зеленчукови концентрати и рибни консерви. Листата се ползват, когато растението е образувало 8-10 листа, както и целите растения във фазата на цъфтеж. При добро съхраняване изсушената надземна част запазва аромата си дълго време. Ароматът, заради който се използва като подправка, се дължи на етеричното масло, което се съдържа в цялата надземна маса.
Има и други приложения освен като подправка в хранително- вкусовата промишленост. Семената и надземната част се използват в медицината. Притежават спазмолитично и газогонно действие, улесняват храносмилането и усилват млякото у кърмачките. Употребяват се при безсъние, хемороиди, болки в стомаха и червата и др.