Лятно засаждане и пресаждане на иглолистните дръвчета!

Лятно засаждане и пресаждане на иглолистните дръвчета!


Сподели

Август е най-подходящият месец за подрязване на иглолистния жив плет.
При иглолистния жив плет страничните стени в никакъв случай не бива да бъдат отвесни. Нагоре живият плет трябва да става малко по-тесен. В противен случай не след дълго време той ще „оплешивее” от долната страна и ще загуби добрия си вид. Отстрани и отгоре често изпъкват отделни, но силни филизи. Такива филизи предварително трябва да скъсите с няколко сантиметра повече, преди да започнете подрязването с градинска ножица.
За коригиране на растежа на отделно разположени иглолистни дръвчета работете само с градинска ножица.
През месец Август можете да засаждате и пресаждате всички иглолистни дръвчета.
Но преместването на ново място е възможно само за млади растения, с достатъчно голяма буца пръст около корените им. Най-подходящи за преместването са онези дръвчета, които са били засадени приблизително преди една година или най-много преди две години. От разсадниците можете да си доставите и доста големи ели, борове и други иглолистни дръвчета, които могат да бъдат пресадени, защото там те са били пресаждани на всеки две години и около кореновата им система се е образувала достатъчно голяма буца пръст, която не се разсипва и при пресаждането.
Доставените от разсадника иглолистни дръвчета ( големи и малки) трябва да бъдат транспортирани и засадени така, че пръста около корените да се запази.
Обикновено пръстта около корените на дървото се обвива в зебло. Зеблото остава, докато растението бъде поставено в дупката за пресаждане. Тази дупка трябва да изкопаете според големината на буцата пръст около корените. Тя може да бъде по-плитка, от колкото е необходимо, но в никакъв случай не бива да бъде по-дълбока. На новото място иглолистните дръвчета трябва да засаждате на същата дълбочина, на каквато са били и преди това. Препоръчва се изкопаната от дупката пръст да се натори с Лактофол гранулиран тор за вечнозелени и декоративни храсти. На първо време запълнете свободното пространство само до средата на височината на буцата пръст и трамбовайте леко. Едва след това отворете зеблото, около дървото отгоре и го разпространете на всички страни. Накрая запълнете окончателно дупката и я полейте обилно. Мястото на пресаждането наторете отново с Лактофол гранулиран тор за вечнозелени и декоративни храсти. Това помага за бързото прихващане на дървото.
Всички по-големи и скоро засадени дръвчета трябва да бъдат защитени от вятъра, докато се вкоренят добре в почвата.
При забиване на кол близо до стъблото се разрушава буцата пръст в корените на дървото, а това прави прихващането по-трудно. Ето защо забийте укрепващият кол косо покрай буцата пръст или пък забийте поотделно два кола отстрани, които завържете за два от най-силните клони.

За всички прецъфтяли храсти август е много подходящ за разделяне и пресаждане.
В такъв случай до есента те ще има достатъчно време да се вкоренят така, че да прекарат зимата леко. Можете съществено да стимулирате прихващането, като използвате Лактофол гранулиран тор за вечнозелени и декоративни храсти,. Веднага след нанасянето му полейте обилно с вода.

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника