Отгледай сам: растителен протеин

Отгледай сам: растителен протеин


Сподели

Протеините са от изключителна важност за нормалното функциониране на човешкото тяло. Те са нужни на имунната и храносмилателната система, за стабилния поток на жизнените процеси в клетките, помагат за изграждането на мускулите. Известен факт е, че най-богати на протеини храни са месото и животинските продукти – пилешко, свинско, телешко, рибата, яйцата. Какво да правим обаче, когато искаме да разнообразим това месно меню и търсим растителен източник на протеини?

Някои зеленчуци са едновременно лесни за отглеждане в домашни условия и дават богата реколта, която може да осигури достатъчно протеини в ежедневното ни хранене. Без значение дали сте веган, който изцяло избягва месните и животински продукти, или просто искате да увеличите реколтата от зеленчуци, богати на протеини, които отглеждате сами, тези няколко растения са идеални за целта.

Фасул

Основните растителни източници на протеини са точно бобовите хранифасул, леща, боб. Те са не само достъпна и вкусна добавка към диетата ви, но са и доста удобни, когато са консервирани.

Фасулът - зелен, лилав, жълт, се бере млад. Времето за прибиране на реколтата започва от момента на появата на плодовете. Шушулките могат да се берат няколко пъти на сезон. По правило честотата на събиране е 1-2 пъти седмично. Броят на добитите шушулки зависи от много фактори: сорт боб, метеорологични условия, тор и почва.

След бране фасулът може да се консумира пресен в ястия и салати, за се замрази в камера или да се консервира. Вкусовите му качества гарантирано ще се запазят.


Отгледайте фасула от семена: засейте го на открито от средата на април, а ако искате да направите посевите си на закрито по-рано, това може да стане през март. Нужни са между 60 и 90 дни, в зависимост от сорта, който сте избрали, до прибиране на първата реколта.

Можете да отгледате фасул на балкона или на перваза на прозореца в дома си. Нужен ви е сорт фасул, подходящ за саксийно отглеждане и саксия или сандъче, което може да се постави на перваза на прозореца.

Използвайте торфена смес за разсади, когато отглеждате фасула от семена, а след това пресадете в по-големи саксии или сандъчета, използвайки торф за зеленчуци.

В 100 г фасул се съдържат 1.89 г протеини.

Микро-люцерна

Кълновете на люцерната са суперхрана, която можете да отглеждате вкъщи много успешно и да ви бъдат много полезни като добавка към салати и разядки. Микро растенията се отглеждат лесно и бързо в домашни условия. Консумират се в ранен етап на развитие, когато растенията развият първата двойка същински листа. Те са суперхрана, защото съдържат всички витамини и хранителни вещества, необходими за изхранване на възрастно растение, но концентрирани само в 2 листенца. Освен че са супер здравословни, микро растенията са и много вкусни. Те носят вкуса на възрастните си роднини, с добавена свежест и хрупкавост. И са чудесно допълнение към сандвичи, салати и ястия.

Ако решите да отглеждате микро-люцерна у дома, купете си семена, които са специално подбрани за тази цел. Използвайте и висококачествен торфен субстрат за тяхното отглеждане в домашни условия.

Може да я отглеждате целогодишно. Първата реколта очаквайте след 2-3 седмици след засяване.

В 100 г кълнове люцерна се съдържат 4 г протеини.

Сладка царевица

Нищо не може да се сравни с вкуса на прясна царевица. Но, ако ви трябва и друга причина, за да я отглеждате, имайте предвид, че сладката царевица е богата на протеини. Най-добре се развива на слънчево изложение. Не е трудна за отглеждане, но трябва да се пази от вредители. Обича топлината.

Не е необходимо да имате голяма градина, за да отглеждате сладка царевица. Някои сортове виреят достатъчно добре в сандъчета или в по-големи глинени саксии. Важното е да осигурите достатъчно пространство и дълбочина за отглеждането на царевицата. Желателно е саксията или сандъчето да бъдат с размери около 30x30 см. Във всяко от тях ще могат да се поберат не повече от 4 царевични растения, така че преценете колко царевица искате и можете да отглеждате, спрямо мястото, с което разполагате. Най-добри за отглеждане в саксия са сортовете царевица с къси дръжки.

Посейте семената на открито от месец май, а ако започнете с разсад на закрито, можете да посеете семената още през февруари-март. Можете да берете реколтата си от август до октомври, в зависимост от това какъв сорт царевица сте избрали да отглеждате.

В 100 г сладка царевица се съдържат 3.4 г протеини.

Свързани продукти

Фасул Purple Queen
Код: 9344
Цена: 2.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника