Пресаждане на орхидеи

Пресаждане на орхидеи


Сподели

Орхидеите се чувстват добре в стайни условия и отоплени помещения и цъфтят дълго когато се грижим правилно за тях. Съществуват в най-различни цветове, размери и сортове, но грижите за тях са подобни и, ако се спазват някои лесни правила, нежните им цветове ще ни радват цяла зима.

Има някои основни правила за отглеждане на прекрасни орхидеи и малко, но задължителни условия, в които ще растат и цъфтят обилно!

Най-важното условие е да осигурим оптимална среда за растеж. Ако саксията е малка, орхидеята не може да развива корените си и започва да изпитва недостиг на хранителни вещества. Ето защо, веднага след отминаване на цъфтежа, е добре да я пресадим в по-голяма саксия. 

Орхидеите не обичат плътни почви. Те се чувстват най-добре във високо-структурни, леки, много добре дренирани кисели субстрати. Най-добрата среда за отглеждане на орхидеи е специализиран субстрат, съдържащ борови кори и кокосови влакна. 

Пресаждайте орхидеите на 2-3 години след ежегодния им цъфтеж. 

Не препълвайте саксиите със субстрат и не се опитвайте да затрупате всички корени – орхидеите иматподземни и надземни корени. 

Когато пресаждате орхидея, отстранете старата почва и измийте корените с хладка вода. Пресадете в един размер по-голяма саксия за орхидеи. 

Саксиите за орхидеи са прозрачни, тъй като корените на орхидеите в придодата са надземни и имат нужда от светлина.

В това видео ще видите подробни инструкции как да пресадите орхидея:

Свързани продукти

Пръчици за орхидеи, 10 бр.
Код: 7300
Цена: 8.49 лв.
Пръчици за орхидеи, 5 бр.
Код: 1356101
Цена: 2.19 лв.
Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв.
Торфена смес за орхидеи 5 л
Код: 9305
Цена: 8.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника