Отделяне на бебе орхидея

Отделяне на бебе орхидея


Сподели

Някои казват, че орхидеите се размножават когато са под силен стрес и в стремежа си да продължат живота преди техния да е приключил.

На нас ни се иска да вярваме във втората причина за размножаване – просто им идва времето да дадат и изхранят поколение.

Новите бебета се появяват от някоя от спящите пъпки на цветоноса, обичайно след приключване на годишния цъфтеж.

Тънкостта в успеха на правилното отделяне на бебето е търпението…Правилото за това кога орхидеята е готова за отделяне е: Орхидеята е готова за пресаждане когато е формирала поне 3 листа, има поне 3 корена и те са поне 3 см дълги.

Когато настъпи моментът, можете да отстраните бебето или с ръце и внимателни въртеливи движения, или с предварително дезинфекциран, остър нож.

След отделянето, можете да намажете мястото на слепване на старата и новата орхидея с канела – тя е естествен фунгицид и спомага за предотвратяване на бактериални болести и загниване.

Почвата за новата орхидея трябва да е обеззаразена и да съдържа борови кори и кокосови влакна(или малка част торф). Най-сигурно е да ползвате готов субстрат за орхидеи – той съдържа всичко необходимо за правилно развитие на епифитни растения, каквото е и орхидеята.

В природата, орхидеите растат по стволовете и клоните на тропическите дървета и черпят вода и хранителни вещества от въздушната влага. Затова и субстратите за орхидеи са смеска от едро смляни съставки.

Не засаждайте дълбоко и плътно корените на новата орхидея, за да има достъп на въздух и светлина.

Накрая полейте орхидеята – първият път отгоре, за да овлажните корите, а нататък – сипвайте вода само в подложната чинийка. С домакинска хартия попийте излишната вода от ямките на листата.

През първите месеци от развитието на орхидеята я дръжте далече от пряка светлина. Когато се убедите, че орхидеята се е хванала, можете да я сложите на източен прозорец.

При нормални грижи и развитие, новата орхидея ще разцъфти до 2-3 години.

Тук можете да прочетете как да се грижите за орхидеите така, че всяка година да ви радват с изобилни и дълготрайни цветове.

Свързани продукти

Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв.
Торфена смес за орхидеи 5 л
Код: 9305
Цена: 8.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника