Цветя за есенна сеитба

Цветя за есенна сеитба


Сподели

Есента е новата пролет!

Може и да се изненадате, но през есента се залагат семената на много едногодишни и многогодишни цветя.

Семената на някои многогодишни цветя покълват когато се стратифицират в студено и влажно време и есента предлага естествени условия за това. В действителност, стратификацията е често срещан феномен в природата – есента семената на много от плодните видове падат на земята заедно с плодовете и покълват чак през пролетта, когато излизат от латентното си състояние, в следствие на преминаване през периоди на студ и влага през зимата.

Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо през пролетта за по-ранни цветове отколкото цветята, отгледани с разсад през пролетта.

Какъвто и да е изборът ви (многогодишни или едногодишни цветя), засетите сега семена ще ви дарят с издръжливи цветове през следващата пролет!

МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ

3 причини да ги засеете през есента

  1. Естествена стратификация – семената на някои многогодишни растения трябва да преминат през стратификация – редуващи се периоди на ниски температури и влага, за да излязат от латентното си състояние и да покълнат. Възползвайте се от природните условия и посейте семената през есента или възпроизведете зимни условия с помощта на хладилник.
  2. Ранен цъфтеж и едри растения – Многогодишните растения се развиват по-бавно и отнема няколко години, за да достигнат зрялост. Есенната сеитба ще даде достатъчно време на младите растения да пораснат, укрепнат и разцъфтят още през първата си пролет.
  3. Естествено влагоосигуряване – в умерения климатичен пояс, в който попада и България, зимата често вали или сняг или дъжд и почвата е добре овлажнена по естествен път и без никакво усилие от наша страна! По-ниските температури пък не позволяват на влагата от почвата да се изпарява бързо и дори в по-сухи периоди, растенията имат достатъчен водозапас.

Съвети за успех:

Посейте семената от многогодишни цветя, които не се нуждаят от стратификация поне 8-10 седмици преди обичайната първа есенна слана. През това време семената ще покълнат и растенията ще формират достатъчно здрава коренова система, за да преживеят зимата. Не забравяйте да осигурите редовни поливки, ако есента е топла и времето е сухо.

Посейте семената от многогодишни цветя, които се нуждаят от стратификация веднага след падането на слана. Това ще гарантира, че семената няма да покълнат до следващата пролет.

Маркирайте мястото. Забийте градинско колче там където сте посяли семената. Ако есента е топла, поливайте от време на време.

Многогодишни или двугодишни цветя, които могат да се сеят през есента: Незабравка, Лавандула, Лупина, Мак, Невен, Бял Равнец, Нигела (черен кимион), Кученце, Теменужка, Гипсофила, Вербена, Ружа, Импатиенс, Лайка, Тагетес, многогодишни маргаритки.

 

ЕДНОГОДИШНИ ЦВЕТЯ

3 Причини да ги засеете през есента

  1. Ранен цъфтеж – някои видове могат да се заложат през есента и да поникнат при първа възможност през пролетта за по-ранни и изобилни цветове, отколкото тези, отгледани чрез разсад пред пролетта.
  2. Издръжливи растения – Директната сеитба, когато може да се приложи, е най-добрият начин да отгледате здрави растения. Отгледани в контролирана среда, младите растения растат „разглезени“ от умерените температури и рафинирани от средата на растеж. Пикирането обикновено предизвиква шок в младите растения докато те трябва да се борят с адаптацията в новия си дом.
  3. Улеснено отглеждане – Директната сеитба ще ви освободи от всички ангажименти около осигуряване на подходящи условия в домашна среда. Също така, есенно време градинарите са по-свободни от пролетта и имат време да положат основата на някои цветове за следващата пролет още от сега!

Съвети за успех:

В обичайния български климат през зимата, сейте есенните цветя след първата силна слана и преди първия сняг (обичайно през м. октомври-ноември). Снегът помага на семената като ги капсулира под покривката си и им осигурява влажна и топла среда.

Добавете малко пясък към семената за по-равномерна сеитба и, за да се ориентирате къде да поливате в случай на сухо време.

Не забравяйте да маркирате мястото на засетите семена, за да не ги сбъркате с плевели и премахнете през ранната пролет!

Едногодишни цветя, които могат да се сеят през есента:

Метличина, Кампанула, Ралица, Мак, Ешолция, Декоративни кратунки

Свързани продукти

Декоративни тикви
Код: 20132
Цена: 1.59 лв.
Кампанула микс
Код: 20108
Цена: 1.59 лв.
Лавандула
Код: 20210
Цена: 1.59 лв.
Лупина многогодишна  смес
Код: v366
Цена: 3.69 лв.
Мак - пастелни цветове
Код: v253
Цена: 3.89 лв.
Марки представени в магазин Ботаника