7 лесни стъпки за домашно компостиране
Сподели
Времето, в което компостирането бе привилегия само за хората, които живеят в къща и притежават огромни градини, или пък за фермерите, е вече минало. Благодарение на домашните компостери, които използват метода за компостиране Bokashi, дори онези, живеещи в много малки апартаменти, могат бързо и лесно да се възползват от преимуществата на домашното компостиране и всеки от нас има възможността да разпределя отговорно биоотпадъците си.
Няма място за повече извинения! С помощта на подходящия домашен компостер лесно ще намалите органичния отпадък, който произвеждате в домакинството си всеки ден. Наред с това можете да превърнете хранителните си отпадъци в компостна маса или течен тор, като и двете имат много практична употреба и огромен принос за отглеждането на органични храни.
Домашните компостери Bokashi Organko използват иновативна технология на компостиране, при която биотпадъците се разграждат аеробно, с помощта на Биоген (активиращи трици). При този процес, благодарение на ефективните микрорганизми, които играят главна роля в разграждането на биоотпадъка, се получава първокачествен компост, както и вторичен продукт - течен био тор.
Компостиране в няколко лесни стъпки:
1/ Нарежете по-големите парчета храна на по-малки.
2/ Разпръснете около 20 мл (или 20 г) от активиращите трици (бран) на дъното на компостера.
3/ Прибавяйте същото количество от този бран след всеки слой биоотпадъци, които слагате в компостера.
4/ Притиснете отпадъците отгоре, за да осигурите добър старт на ферментационния процес.
5/ Когато компостерът се напълни, затворете го с плътно прилепващия му капак и го оставете да престои 14 дни.
6/ На всеки 3-4 дни източвайте течността от него.
Разредете тази течност с вода и ползвайте получения разтвор, за да поливате растенията си.
7/ След 14 дни изсипете компоста от домашния си компостер в по-голям компостер или в контейнер за биоотпадъци.