Кухня без боклук

Кухня без боклук


Сподели

5 ценни съвета

Все повече хора са запалени по идеята да живеем по-чисто, по-модерно и правейки по-малко боклук. По този начин даваме своя малък, но ценен принос към опазването на природата.

На тази цел е посветена и концепцията за домашното компостиране, с която продължаваме да ви запознаваме и ние самите да следваме, като начин за по-устойчиво развитие и по-чисто бъдеще.

Затова ви предлагаме тези 5 супер съвета за кухня без никакъв боклук. Дали е възможно? Вижте сами!

Всяко домакинство ежедневно произвежда наистина внушителни количества боклук. Разбира се, най-голямата част от него се събира в кухнята. Ето защо, ако успеете да превърнете вашата кухня в място без боклук, значително ще намалите количеството на произвежданите биоотпадъци в домакинството.

Стъпките са няколко

Първа – намаляване на количеството отпадъци

Втора – повторно използване на всичко, което позволява да бъде използвано отново

Трета – рециклиране

За да постигнете тази цел, е нужно малко да промените навиците си. Тъй като всички имаме различен начин на живот, за едни ще е по-лесно да следват тези пет съвета, а за други ще е по-трудно. Важното е да правите всичко възможно за постигане на целта всеки ден.

#1 Откажете се от пластмасовите съдове за еднократна употреба

Тези съдове създават най-големи проблеми за замърсяването на околната среда, тъй като почти никога не са от материал, който може да се рециклира.

Ето някои от пластмасовите продукти, които можете да спрете да използвате или да замените с техни рециклируеми варианти:

Опаковъчно фолио

По-добрият вариант са восъчни торбички или кутии със силиконов капак, които могат да бъдат многократно използвани и лесно почиствани.

Найлонови торбички

Често ги използваме за замразяване на продукти. Заменете ги с торбички за многократна употреба, направени специално за целта.

Пластмасови сламки

Сламките не са нещо, без което човек не може да живее. Ако все пак много държите да употребявате сламки в ежедневието си, вземете си бамбукови или стъклени.

Найлоновите торбички

Всички имаме запаси от тях в домовете си. Обикновено в една голяма найлонова чанта за пазаруване са събрани десетки нейни колеги. Добрата алтернатива е да ползваме хартиени торбички или поне такива, които са биоразградими.

Пластмасови бутилки

Ако се откажете от тях, можете да спестите наистина внушителни количества пластмаса. Не пренебрегвайте и варианта да събирате пластмасовите си бутилки, капачки или алуминиеви кенчета и да ги дарявате за рециклиране с благотворителна цел. У нас има силни кампании, посветени на тази цел.

По-малко пакетирани храни

Това може да е по-трудно за изпълнение, тъй като в магазините се предлагат много продукти от този вид. И за да ограничите или спрете напълно ползването им, може да се наложи промяна и в хранителния ви режим. Но пазаруването от местни магазинчета и търговци на дребно също е вариант.

#2 Без кухненска хартия и салфетки

Те са правят от дървесина. В производството им се използват много вредни химикали, хаби се енергия и вода. Затова изберете по-природосъобразна алтернатива – платнени салфетки и кърпи.

#3 Без токсични и вредни почистващи препарати за съдове

Ако миете съдовете си на ръка, можете сами да си направите почистващ препарат. Ето една полезна рецепта:

В 1 л. вода разтворете една лъжичка сода за хляб и добавете 1 лъжица изстискан лимонов сок. Изчакайте да шупне и с тази смес измийте съдовете до блясък.

#4 Без вредни препарати и в съдомиялната

Все повече хора не мият съдове на ръка, а използват съдомиялна машина. Таблетките, които ползвате за нея също може да смените с екологични и биоразградими. И купувайте такива в хартиена опаковка, която след това може да се рециклира.

#5 Без повече органични отпадъци

Всички предходни съвети се отнасят най-вече до пластмасовите продукти, които ползваме ежедневно. Но, ако промените начина на си на живот и решите да живеете по-екологично и природосъобразно, няма да ви е трудно да включите в процеса и домашния компостер. С негова помощ кухнята ви ще се стане място без никакви органични отпадъци.

Вместо това ще превърнете тези биоотпадъци в ценна храна за вашите растения на балкона или в градината, като в същото време произвеждате течен био тор – истински еликсир за растенията и добър помощник в отпушването на канали  в домакинството.

Научете повече за домашните компостери и компостирането по метода Bokashi!

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника