Домашно компостиране
Сподели
По-малко боклук, повече храна за растенията и по-вкусна реколта
От всеки един от нас зависи да намалим количеството боклук, което генерираме, като не допуснем нищо органично да бъде обявено за боклук.
А с домашното компостиране е възможно да намалим с ¼ боклука, който генерираме.
Започнах да компостирам в началото на миналата година като експеримент. Равносметката е ясна:
- По-рядко изхвърлям боклука
- Кофата за боклук НЕ мирише
- Още от първата седмица започнах да произвеждам свой собствен органичен тор
- Комбинирах компост с почва и получих органична, богата на хранителни вещества почва, която използвам в градината ми на балкона.
- Съвсем се вписва в zero-waste философията ми.
- Рециклирам и намалявам въглеродната следа от ежедневието ми.
Домашното компостиране е бърз и достъпен начин да рециклираме органичния отпадък и да затворим кръга.
Време е да направим една малка стъпка в собственото си домакинство за по-чиста и здравословна околна среда!
КОМПОСТИРАЙТЕ У ДОМА!
Ако искате да видите как се случва компостирането в домашни условия, гледайте нашето информативно и интересно видео.
По-чиста околна среда + Повече храна за растенията + Повече и по-вкусна реколта!
Мързи те всеки ден да изхвърляш боклука? Недей, компостирай го!
Искаш у вас да ухае на виолетки вместо на лук? Компостирай лука!
Когато компостираме, ние затваряте кръга. Отпадъците от храна стават храна за растенията, които хранят нас.
Искаш да си еко? Не допускай нищо органично да бъде обявено за боклук!
Време е да направим една малка стъпка за чиста и здравословна околна среда.
Домашното компостиране е добър начин да намалим количеството боклук, което генерираме, като не допуснем нищо органично да бъде обявено за боклук. Така, намаляваме с ¼ боклука, който генерираме.
25% по-малко боклук = спестяваме си 1 на всеки 4 пъти изхвърляне на кофата!
Домашното компостиране е лесно:
Събирайте биоотпадъците от кухнята в малко кошче или купа с капак. За по-бързи резултати, слагайте по-малки парчета. Слагайте плодове, зеленчуци, черупки, кафе, чай, готвени храни, обелки, семки и костилки… Единствените неща, които не можете да компостирате са кости и течности.
Когато кошчето се напълни, изсипете отпадъците в домашния компостер, като на всеки 5 см отпадъци добавяте около един сантиметър слой Bokashi трици.
Още от първата седмица ще започнете да произвеждате свой собствен органичен тор! Разтворете го във вода в съотношение 1:50 и полейте саксиите.
Когато напълните компостера, го оставете да улегне около 2 седмици и след това можете да ползвате компоста по един от следните начини:
Като естествен мулч в двора или в градината.
Изкопайте леха на двора и смесете компоста с почвата. До няколко седмици ще се превърне в хранителна среда.
За производство на органична, богата на хранителни вещества, почва.
Сложете по-голяма кофа на двора или на балкона и редувайте ред компост с ред почва. Само след няколко седмици ще разполагате със суперпочва за саксийни растения.
Органичният компост подобрява качеството на почвата и намалява нуждата от често подхранване и поливане.
Както можете да проследите от видеото, така се компостира по метода Bokashi. При него биоотпадъците ферментират с помощта на трици, съдържащи полезни микроорганизми. Смесени с биоотпадъка, триците забързват ферментацията и формират натурален течен тор за подхранване на домашните растения и предотвратяват гниенето и неприятната миризма.
Bokashi компостът не произвежда амониеви пари, а образува аминокиселини, директно усвоявани от растенията.
По този начин растенията пестят енергията си и я насочват към отглеждане на по-качествена реколта.
С две думи компостирането е устойчиво защото:
Когато компостираме, ние затваряме кръга.
Отпадъците от храна стават храна за растенията, които хранят нас.
В случай че идеята за компостиране в домашни условия вече не ви е чужда и желаете да станете част от нашето по-отговорно и по-съпричастно общество, готово да допринесе с нещо към чистата околна среда, захващайте се за работа и се радвайте, че, благодарение на вас, природата ще бъде по-чиста, а растенията - по-щастливи!
Още за компостирането прочетете тук!