Засяване на семена от иглолистни дървета

Засяване на семена от иглолистни дървета


Сподели

По-долу публикуваме полезен и изчерпателен материал за отглеждане на иглолистни растения от семена. 

Бор Pinus

Семената се третират с миниум и се засяват направо в почвата, като се покриват с 0.5 см слой от пясък. Почвата трябва да е влажна, рохкава и богата. Добавянето на 10% торф, 20% едър пясък и 10% дървени въглища превръща всяка почва в идеална за сеене на борови семена. Пониците се появяват за 4 – 6 седмици. Добре е до оформянето на същинските листа семеначетата да се предпазват от преките слънчеви лъчи като се покриват с клонки, но след това обилната светлина е задължителна. Кълняемостта на боровите семена в зависимост от произхода на видовете е между 60 и 95%. Семената запазват кълняемост 3 до 5 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛДействието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Смърч Picea

В средата на април семената се потапят в миниум, така че да станат почти червени. След това се слагат във влажен пясък за 8 – 10 дни, докато започнат да покълнват. След това се засяват в рохкава и влажна почва на обилна, но не пряка светлина. Отгоре се застилат с 0.5 см фин пясък. Покълват 50 – 70% от всички семена. Кълняемостта на семената се запазва до 10 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Ела Abies

В средата на април семената се накисват във вода за 24 часа. След това се смесват с пясък и се поддържат влажни. На осмия ден покълнването започва – тогава набъбналите семена се засяват в почва и се покриват с 1 см почвен слой. Почвата трябва да е рохкава, песъчлива, влажна и богата. Препоръчва се в почвата да се добавят 10% дървени въглища. Най-добре семеначетата се развиват на слаба шарена сянка. При поява на гъби да се третира с препарати. Не бива да се очаква да покълнат повече от 40 – 50% от семената. Семената запазват годност 2 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Туя Thuja

Семената се поставят във влажен пясък в началото на април и след осмия ден се засяват направо на открито в рохкава и влажна почва. Покълнването настъпва на десетия ден при западната туя и на двадесетия при източната. Кълнят 50 – 60% от семената. Годността им се запазва само две години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Смрика Juniperus

Семената се измиват от пясъка и се засяват на открито или в студен парник. Върху тях се насипва слой от 0.5 см пясък, притъпква се и отгоре се посипва с иглици. На петата седмица започват да се появяват първите поници. Покълнват 60 – 90% от семената. Кълняемостта се запазва до втората година. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Кедър Cedrus

Шишарките се поставят във вода за 48 часа, за да омекнат и да се разчупват лесно. Семената се отделят и се просушават за няколко часа, след което веднага се засяват. Сее се на открито или в студен парник. На следващата пролет се засаждат в саксии, като се забива колче до всяко стъбло, за да расте изправено. Покълнват под 50% от семената. Семената запазват кълняемост до 3 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Кипарис Cupressus

Семената се сеят в богата, влажна и рохкава почва в студен парник в средата на април. Покълнването е на третата седмица. Покълнват 40 – 90% от семената. Годността се запазва 3 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Лъжекипарис Chamaecyparis

Семената се сеят в средата на април в рохкава и богата почва в парници. Отгоре се покриват с иглолистни клонки. Покълнването е около 10%! Кълняемостта се запазва 2 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Тис Taxus

Семената се засяват в сандъчета в парник или оранжерия в рохкава и богата почва. Почвата се притъпква и се застила с 1 см иглици. Семената покълнват през май – около 70% от всички засети семена. Пониците трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи и от температури над 25С. На следващата пролет се пикират на открито. Кълняемостта се запазва до 3 години. След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Гигантска секвоя Sequoiadendron

В началото на март семената се поставят във влажен пясък за 6 седмици. След това се засяват в оранжерия или парник в рохкава и влажна почва. До покълнването минават още 4 – 6 седмици. Младите растения са чувствителни на резки промени в условията, затова трябва да се оставят поне до следващата пролет под стъкло. Поникват около 10 – 15% от семената. Кълняемостта се запазва до 20 години! След като растението се установи, можете да започнете да го подхранвате с Гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ - Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. Допълнителният му елемент - магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения, а гранулирана му формула, гарантира пълното му абсорбиране в почвата.

Информацията е обобщена благодарение на: www.chaletstudena.com, www.zeleno.eu, и откъси от книгата на Ан Мари Пейсън.

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника