Свиване на листата на доматите

Свиване на листата на доматите


Сподели

По време на топла и влажна пролет, много често разсадите, над които бдим още от зимните месеци, развиват болести, изпитват липса на специфични хранителни елементи или пък нуждите им от поливане, топлина и слънце не са удовлетворени в необходимото им количество.

Добрата новина е, че какъвто и дискомфорт да изпитват зелените ни приятели, винаги ни дават сигнал като най-често това си личи по листната им маса.

Свиването на листата при доматите е често срещан проблем, който може да има различни причини.

Ето и някои от най-вероятните причини за свиването на листата при доматите:

  • Неприятели по растенията (въшки, белокрилка или други) - те са малки и почти незабележими, но могат да причинят свиване на листата. За да се преборите с тях, вземете засегнато листо и след консултация с агроном в агроаптека, третирайте с подходящ препарат или органичен метод (вижте видео съветът ни за органична борба с неприятели). Третираните с препарат листа ще изсъхнат и паднат, но новите ще растат здрави и чисти от вредители.
  • Екстремни климатични промени – доматите обичат умерен климат и по време на горещи дни и хладни нощи може да не им стига времето да се адаптират към амплитудите. Положението може да се усложни и при липса или излишък на влага. Ако това е вашият случай, мулчирайте корените на доматите с купен мулч, слама или друго и ги подхранете с богата на хранителни елементи почва, като по този начин ще заздравите корените на растенията и ще им осигурите добър изолатор срещу климатичните промени.
  • Бактериална инфекция или гниене - свиването на листата може да бъде симптом за по-сериозно заболяване по растенията, особено ако долните листа се свиват, потъмняват и по-късно изсъхват. Ако имате подобни съмнения, най-добре е да вземете засегнато листо и да се консултирате с агроном. Ако диагнозата се потвърди, най-добре е да изкорените засегнатите растения, за да спрете разпространението на заразата.
  • Липса на оптимални условия за растеж – За богата реколта и обилен цъфтеж, растенията имат нужда и от специфични хранителни елементи. В домашни условия всички растения имат нужда от редовно подхранване. При градинските растения, използването на торове е препоръчително за набавяне на необходимите макро и микро елементи за плододаване и цъжтеж. Доматите, като всички растения, имат нужда от специфични хранителни елементи, за да растат здрави и да плододават обилно. Калият играе важна роля в оптималното развитие и формиране на плодове и трябва да се осигурява на растенията. Торете със специализиран тор за домати, за най-добри резултати!

Прочетете инструкциите за ползване и спазвайте препоръчителните дози. Когато торите, изберете меко време, нанесете тора около корена и полейте обилно.

Във всички други случай е най-добре да се обърнете към агроном, който да ви посъветва как да помогнете на растенията.

А във всеки случай, добре подхранените и оптимално поливани домати, ще растат здрави и ще ви даряват с богата реколта!

Свързани продукти

Тор за домати, 350 г
Код: 1309101
Цена: 12.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника