Създаване на нова тревна площ в 4 лесни стъпки
Сподели
Април е времето да подготвите терена и да засеете новите тревни смески.
Ето как да направите това в 4 лесни стъпки:
1. Подготовка на терена
Определете площта, която ще засеете с трева
Подберете меко време през пролетта или есента когато температурата на почвата е над 10-15 градуса (късна пролет/ранна есен).
Постарайте се да закръглите краищата на терена с цветни лехи, алеи или друг вид настилка. Това ще придаде повече естетика на двора и ще улесни косенето.
Фрезовайте терена на около 20 см дълбочина преди да преминете към сеитба на тревните семена. Ако почвата е глинеста, можете да добавите по-едър пясък, за да осигурите по-добро вкореняване и отводняване на бъдещия тревен килим.
След като се уверите, че почвата е добре разрохкана и няма буци, камъни или други предмети, които ще пречат на растежа на тревните семена, заравнете площта с гребло.
2. Предсеитбено торене
Равномерно наторете подготвения терен с комплексен тор СТАРТ с 20 г/кв. м. Наторяването преди засяване осигурява необходимите хранителни вещества за добър старт на тревните смески, подобрява едновременната кълняемост и допринася за формирането на здрава коренова система и образуване на плътен и изравнен тревен килим.
Ако почвата е суха, полейте обилно, така че да се разтвори и усвои стартовият тор.
Заравнете добре повърхността с помощта на градинско гребло.
3. Засяване на тревните семена
Разпръснете равномерно тревните семена по възможност с ръчна сеялка. Сейте на кръст за по-добро разнасяне на семената при норма 1 кг за 40 кв.м.
Покрийте семената с почва.
Валирайте добре терена с валяк, за да прилепите семената към почвата. Внимавайте да не натискате прекалено силно, за да не пречупите семената.
4. Поливане
Полейте обилно с вода на лека струя, за да не отмиете семената от почвата.
Поливайте 1-2 пъти дневно тревния килим докато достигне височина 10 см. След второто окосяване, можете да се преминете към нормален режим на поливане на тревата в зависимост от сезона, надморската височина и микроклимата.