Пролет по Коледа

Пролет по Коледа


Сподели

Едно от най-приятните занимания през декември, когато всичко е сиво и студено, е да освежим атмосферата у дома с ранно цъфнали ароматни нарциси.

Декемврийското време успява да прибере на топло дори и запалените градинари! Наред с книжка пред камината и филм на дивана, стайното градинарство е още една зимна магия, която можете да изпитате с този лесен и забавен проект!

Какви луковици могат да се форсират?

По правило, могат да се форсират всички градински сортове пролетни луковици, но някои то тях отнемат повече време докато цъфнат. Нарцис Paperwhites и Амарилис са много подходящи за форсиране, защото правят изключение от правилото и нямат нужда от престой на студено. Това значително ще съкрати времето до цъфтеж и само след 3-4 седмици ще им се радвате;

Продават и специално „подготвени“ луковици за форсиране, но изборът е ограничен и не винаги ще намерите видовете, които харесвате в подготвен вариант. Затова, сега ще ги подготвим сами!

Как да подготвим луковиците?

Подготовката не значи нищо друго, освен да сложим луковиците на студено (в мазето, в гаража, или в шкаф на завет на балкона) и тъмно място за известно време, за да симулираме зима и да ги „излъжем“ да цъфнат в момента, в който ги върнем на светло и топло. J

Повечето луковици имат нужда от 10-15 седмици на студено (идеална температура: 5°C -12°C), за да са готови да пораснат (проверете времето за престой на студено на любимите ви цветя в списъка в края на статията). Студеният период кара луковиците да мислят, че е зима и предизвиква биохимична реакция, която ги кара да се събудят и да започнат да растат.

Повечето луковични растения се нуждаят и от тъмнина, за да развият първо корена си, който след това да изхрани едър цвят с висока, стабилна дръжка. Големият проблем на некачествено подготвените луковици е, че ще цъфнат преди да успеят да развият стабилна дръжка и цвета ще остане в основата на листата, без да може истински да ви зарадва! Затова, подгответе сами луковиците, за да знаете, че проектът ви ще е успешен. След като вземат своята порция студ, можете да внесете луковиците на светло място и стайна температура. В този момент, луковиците започват своя пролетен вихър!

В какво и как да засадим луковиците?

Луковиците са изключително лесни за отглеждане цветя и стига да им осигурите отцедлива и влажна почва, с достатъчна тежест, за да поддържа едрите цветове, луковиците ще растат щастливи и ще ви възнаградят с богат цъфтеж.

Ще направим специална почвена смес за стайните ни луковици:

2 части универсален субстрат Лактофол, който освен торф, съдържа и компост

1 част пясък

2 шепи чакъл

Тази смеска ще удовлетвори всички изисквания към почвата и ще бъде добра основа за проекта ни.

Можете да експериментирате със съда и да засадите луковици в по-дълбока купа, кана, ваза или каквото искате да седи на масата ви за разкош!

Разбира се, на дъното на съда слагаме чакъл или друг дренаж и едва след това добавяме почвената смес.

Луковиците се засаждат плитко, точно под повърхността.

Как да се грижим за поникналите луковици?

  • Ако ще форсирате луковици в саксия, подберете по-дребни, но ароматни сортове;
  • Когато купувате луковици, избирайте твърди и здрави луковици;
  • Поддържайте почвата достатъчно влажна, но без да заблатявате;
  • След като прецъфтят, отрежете цветовете и сложете саксията на светло и защитено от вятъра място. Листата трябва да останат докато пожълтеят и увехнат сами. Това значи, че луковиците са събрали необходимите хранителни вещества за следващата година. Отрежете листата и приберете саксията на тъмно и хладно (в мазе или подобно помещение).

Луковичните цветя са многогодишни и догодина отново можете да ги събудите за Коледа!

Луковични цветя, подходящи за форсиране:

Crocus(Минзухар)- 14-15 седмици на студено: цъфти след 2-3 седмици

Daffodil(Нарцис) –10 седмици на студено; цъфти след 2-3 седмици

Fritillariameleagris (Фритилария) - 15 седмици на студено: цъфти след 3 седмици

Galanthusnivalis(Кокиче) - 15 седмици на студено: цъфти след 2 седмици

Hyacinth(Зюмбюл) – 10седмици на студено: цъфти след 2-3 седмициIrisreticulata– 12седмици на студено: цъфти след 2-3 седмици

Muscariarmeniacum (Мускари) - 10 седмици на студено: цъфти след 2-3 седмици

Tulip(Лале - ниските сортове) – 15-18седмици на студено; цъфти след 2-3 седмици

Narcissustazetta (Paperwhites) - не е нужно застудяване, засадете директно - цъфти след 3-5 седмици

Amaryllis - не е нужно застудяване, засадете директно - цъфти според сорта, но обикновено 2-3 седмици след засаждане