Подправки за студените дни и топлите ястия

Подправки за студените дни и топлите ястия


Сподели

За много от нас зимата е потискаща. Има по-малко часове дневна светлина, студено е и често се улавяме, че се храним само с пюре, супа и хляб. А това в един момент става скучно и неприятно. Само защото е студено, не трябва да се лишавате от подправките, които толкова много обичате. Отглеждането на свежи и пресни билки е нещо, което трябва да можете да правите целогодишно.

Има подправки, които се справят доста добре и в студените месеци, затова ви предлагаме да заложите на тях през зимата.

Розмарин

Розмаринът е многогодишно растение, което може без проблем да понесе дори ледените температури през зимата. Дори и той да не оцелее през студените месеци, можете много лесно да си посадите и отгледате нов от семена.

А розмаринът е чудесна подправка към ястия с агнешкото, устоява дори на острия вкус на чесъна в някои от тях, а части от тази подправка, най-вече соковете му, са с признато благотворно действие срещу мигрена, смущения в паметта, проблеми при храносмилането.

Магданоз

Не подценявайте това толкова познато растение. Магданозът успешно оцелява дори при зимни условия. По принцип той предпочита да се скрие под земята през студените месеци, но въпреки това ще продължи да расте, макар и по-бавно. Когато зимата е по-мека, магданозът ще продължи да расте и има свежи стръкове, за да даде свеж старт на вашите вкусни ястия.

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем за отглеждането на магданоза през зимата, е да гледате възможно най-много от растението, за да компенсирате бавния му растеж през студените месеци. Тъй като магданозът е от растенията, които се размножават сами, няма да е проблем да отглеждате повече и повече от него и през зимата.

Мащерка

Мащерката, както и Салвията, са страхотни подправки към свинското месо, което толкова много харесваме през зимния сезон. Те се справят прекрасно с по-хладното време, а ще добавят цвят и вкус към вашите любими ястия. Е, не очаквайте да растат много през този сезон и ги берете умерено, за да не загинат през зимата. Мащерката, както сигурно знаете, е известна и с лечебните си свойства, а чаят от тази билка е прекрасен акцент във всеки зимен ден.

Мента

Ментата е силно растение, също като мащерката. Ако някога сте отглеждали мента, сигурно знаете, че тя задължително трябва да бъде засята и да расте в отделна саксия, иначе ще завземе цялата площ. Ментата е като тревата – тя расте диво, бурно и дори понякога е трудно да се отървеш от нея. Но и винаги е добре да я имате, тъй като тя е богата на витамин C и желязо. Призната и за своите полезни качества при успокояване на коремни болки, тъй като има антивъзпалително и антибактериално действие.

Зимна чубрица

Отличава се с вкус, близък до мащерката, но листата ѝ са по-остри. Зимната чубрица, както личи и е от името ѝ, е чудесна подправка за зимния сезон и перфектното допълнение към ястията, актуални през този сезон. Като задушеното телешко месо например.

Босилек

Точно както магданозът, босилекът е една от най-разпространените подправки. Но във всяка държава имат различни разновидности на босилек, които са най-използвани. Тайландският босилек е най-известният в световната кулинария – от Италия, където се използва за приготвянето на така прочутия сос Песто, до Тайланд, където пък е предпочитана подправка за много салати.

Босилекът е много богат на Витамин К и А, а също на калий и калций. Съдържа антиоксиданти и има антибактериални свойства, затова не е изненада, че е така популярен и предпочитан за отглеждане във всеки дом и градина.

Която и от тези подправки да отглеждате у дома през зимата, имайте предвид, че те ще растат доста бавно и не бива да берете прекалено много от тях. Ако обаче ги отглеждате в специален култиватор за растения, там те ще растат на воля 365 дни в годината и можете да се възползвате от страхотните им качества и през студените зимни дни за приготвянето на топли и вкусни ястия.

Свързани продукти

Босилек обикновен
Код: v526
Цена: 3.69 лв.
Магданоз - лента Festival 68
Код: v579
Цена: 6.69 лв.
Мащерка обикновена
Код: v535
Цена: 2.99 лв.
Мента
Код: v525
Цена: 3.69 лв.
Розмарин
Код: p525
Цена: 4.39 лв.
Салвия лечебна
Код: v529
Цена: 3.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника