Мускари – море от синя магия

Мускари – море от синя магия


Сподели

Пролетните градини, преливащи от нарциси, лалета, минзухари и други цветя, винаги грабват окото ни. Ако към тях включим и сладките малки кобалтово-сини мускари, то ще имаме чудесно допълнение. Високи само 20 см, те много лесно се вписват към всяка градина или озеленена зона.

Мускарите са известни като гроздови зюмбюли, което отлично описва техните съцветия - стегнати плътни звънчета с аромат на гроздов сок. Мускарите цъфтят в средата на пролетта и се размножават лесно, цъфтейки отново година след година.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЛУКОВИЦИТЕ?

Когато сравняваме две луковици мускари една до друга, лесно можем да видим разликата в качеството. Колкото по-голяма е луковицата, толкова повече храна се съхранява в нея. По-голямата луковица ще ни даде по-силно растение и ще ни гарантира  най-големите и най-ярки цъфтежи.

ПЛАН ЗА УСПЕХ

1.Слънце или сянка?

Мускари е светлолюбиво цвете, като предпочитаното място е слънчево до полусенчесто. Понася застудяванията без проблем.

2. Условия на почвата

Луковиците трябва да се засаждат в добре дренирана почва. По време на засаждането може да се добави торфен мъх или компост, за да се подобри дренажът.

КЪДЕ ДА ЗАСАДИМ МУСКАРИ?

1. Лехи и бордюри

Мускарите са идеални за засаждане в предната част на цветни лехи и бордюри. Развиват се добре и в алпинеуми.

2. Градини и паркове

Могат да бъдат засадени в паркови пространства, до езера, под дървета и храсти, както и в гори, и тревисти площи. Те са идеални спътници на нарциси и лалета.

 3. Саксии и контейнери

Мускарите растат добре в саксии и контейнери, засадени самостоятелно или смесени с други пролетни луковици, като минзухари и зюмбюли. След като прецъфтят можем да преместим луковиците в двора или градината.

КОГА ДА ЗАСАЖДАМЕ?

Могат да се засаждат до късна есен, по всяко време след първата слана и преди земята да замръзне.

4. Дълбочина и разстояние

Луковиците на мускари се засаждат на 5см дълбочина и 10см разстояние една от друга със заострения край нагоре. Можем да ги засадим поотделно, но те изглеждат по-естествени, засадени на групи от 6 или повече. Есенните и зимните дъждове обикновено осигуряват достатъчна влага за луковиците, затова поливането е само, ако времето е много сухо.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ?

Мускарите ще растат почти навсякъде. Ако почвата и метеорологичните условия отговарят, луковиците ще се размножават и ще ни осигуряват цъфтеж всяка пролет.

Мускарите изглеждат красиво във ваза и цветята могат да издържат една седмица или повече. Можем да ги комбинираме с иглики, теменужки и други малки пролетни цветя.

Марки представени в магазин Ботаника