Луковици в саксия

Луковици в саксия


Сподели

Есента е сезонът на луковичните цветя!

Можете да ги засадите навън, но ако нямате двор или градина, успешно можете да отглеждате луковици и в саксия. Колкото повече саксии напълните с луковици, толкова по-цветна пролет ще имате!

Можете да засадите отделно лалета, минзухари, нарциси и други любими цветя, а можете и да ги комбинирате в голяма саксия по реда им на цъфтеж. Така ще си осигурите цветя през цялата пролет…и то, на много малко място! Забравете за 20 саксии с всички любими цветя, които заемат цялото място на балкона, а си набавете 1 по-широка и дълбока саксия, в която заедно ще подредим цветни луковици, които ще цъфтят поетапно от началото на февруари, до края на юни!

Какви материали ще използваме?

Предимството на контейнерното градинарство е, че можете на експериментирате и да нарушавате правилата! В природата няма да срещнете домат надолу-с-главата или луковични цветя на 4 етажа, но в нашите саксии всичко е възможно!...И дава чудни резултати.

 

Стъпка-по-стъпка инструкции

  • Покрийте дъното на саксията с дренаж. Луковичните растения са много непретенциозни за отглеждане стига да им осигурите добър дренаж и структура на почвата.
  • Ползвайте почва с по-едра фракция, за да може водата и въздухът свободно да минават. Ако почвата ви е ситна, можете да я смесите с пясък или градински компост.
  • На първия ред ще сложим най-късно цъфтящите луковици – Алиум OSTARA. Алиумът цъфти през май-юни с едри цветни топки.
  • Леко притискаме луковиците като внимаваме да ги разположим в правилната посока, с върха нагоре.

Съвет: Когато купувате луковични цветя, избирайте едри и твърди луковици. Колкото по-голяма е луковицата, толкова по-едър цвят ще отгледа!

  • Покриваме луковиците със слой почва.
  • На втория ред слагаме следващите цветя по ред на цъфтеж – Лале Foxtrot.То ухае невероятно и цъфти с едри, кичести цветове през м. април-май.

Не се тревожете за поникването на луковиците. Те ще намерят пътя към повърхността и ще поникнат безпроблемно.

Не мислете и за изхранването им – всичко, от което се нуждаят тези растения, е събрано в луковицата им!

  • Третият ред е за Нарцис Jetfire – нисък и кичест сорт с нежни, ароматни цветове. Комбинацията от жълти венчелистчета и оранжева сърцевина ще изпълва пролетната атмосфера през март-април.
  • Последни по ред и първи по цъфтеж са – Минзухар Blue Pearl. Този минзухар е печелил множество награди и се счита за един от най-харесваните сортове! Лилаво, бяло и жълто се преливат в невероятна хармония, а ароматът му се носи във въздуха. И нека пролетта започне възхитително още през февруари!

И ето, че цветната ни лазаня е готова! Сложете саксията на защитено от зимните ветрове място и с поне малко светлина и чакайте! От време на време поливайте умерено и в топлата част от деня. През февруари, когато се покажат първите цветове, преместете саксията там, където ще я виждате и ще й се радвате. От този момент, започнете да поливате по-редовно.

А дотогава, засадете отгоре есенни цветя като теменужки или хризантеми, които ще направят чакането едно приятно изживяване и ще цъфтят до първите минзухари!

Марки представени в магазин Ботаника